Azért még érkezik gáz Németország irányába
Fotó: Shutterstock

Gyakorlatilag leállt a gázszállítás a Jamal-Európa vezetéken

Péntek reggel gyakorlatilag leállította a Gazprom a gázszállítást Németország irányában a Jamal-Európa gázvezetéken.


Reggel szinte leállt a gáz a Jamal-Európán

Ma reggel gyakorlatilag leállt a gázszállítás a Jamal-Európa gázvezetéken Németország irányában. Mindeközben jelentős a Gazprom kínálata az Ukrajnán keresztül vezető tranzitkapacitás növelésére a vezetéküzemeltetői adatok szerint – írja a Reuters.com.

A Gazprom orosz energetikai óriásvállalat még csütörtökön újraindította a földgázszállítást a Jamal-Európa gázvezetéken keresztül Lengyelországból Németországba. 7,8 millió kilowattóra gáztranzitkapacitást foglalt le a vezetéken péntek reggeltől szombat reggelig. Azonban ma reggel a gázszállítás kicsivel több mint 101 ezer kilowattórára zuhant, amíg néhány órával korábban megközelítőleg 13,5 milliót.

Vlagyimir Putyin orosz elnök mindeközben kijelentette, hogy Oroszország továbbra is szállít gázt a világpiacra, bár az Egyesült Államok és európai szövetségesei fenntartják a Moszkva elleni szankcióikat, valamint egyéb megszorítások is várhatóak az orosz-ukrán háború miatt.

A hét elején is visszaesett a forgalom

Csütörtökön írtunk róla, hogy a Jamal-Európa elérhető tranzitkapacitásának már akkor csupán a 20 százalékát foglalta le a Gazprom.

„Mindez abba az irányba mutat, hogy az oroszok kezdik jelentősen visszafogni az európai gázszállítást, ami a későbbiekben teljesen le is állhat. (…) A Jamal-Európa a második legfontosabb orosz gázszállítási csatorna, aminek évi 33 milliárd köbméteres a kapacitása. Összehasonlításképpen az Északi Áramlat-1 jelenleg üzemben lévő vezetékpárja évi 55 milliárd kapacitással bír, tehát előbbi is tekintélyesnek számít. A harmadik kifejezetten fontos útvonalon, az ukrán tranziton viszont a Gazprom azt jelezte, folytatja a gázszállítást. Tehát egyelőre úgy tűnik, hogy csak a második legfontosabb vezeték további gázszállításával kapcsolatosan vannak komoly kérdőjelek”

– nyilatkozta Weinhardt Attila, a Portfolio elemzője.

Vannak még tartalékok

Néhány napja pedig arról számoltunk be, hogy kimondottan alacsonyak az európai gáztartalékok, ami már az orosz-ukrán háború kitörése előtt is aggodalomra adott okot. A hét elején 31 százalékos töltöttségen álltak a kontinens tározói, ami csak a fele például a 2020-as év hasonló időszakában mértnek. Egy német kutatás szerint ez azonban elegendő lehet az gazdasági és lakossági felhasználás számára hat hétig abban az esetben, ha továbbra is enyhe marad az idő, és leállna az orosz gázszállítás. A Kormányinfón is téma volt a gáztározók töltöttsége, amelyről ITT találjátok a részleteket.

Ne hagyd ki!