Új ingatlan lakástrendek KSH

Az idei első negyedévben 7,1 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak az előző év azonos időszakához képest. A használtak ára 5,6, az újaké 16,6 százalékkal ment feljebb a KSH adatai szerint.


Miután az idei első három hónapban látványosan több lakás cserélt gazdát, mint a megelőző év azonos időszakában, a lakásárak is érdemben emelkedni kezdtek. Bár az éves 7 százalékos szám még nem éri el a korábbi évek kétszámjegyű értékeit, a 2023-as drágulásnál érezhetően magasabb.

A használtak ára leszakadt

2023 első és 2024 első negyedéve között 7,1 százalékkal mentek feljebb a magyarországi lakásárak. Emögött a használt lakások 5,6 százalékos, és az új lakások 16,6 százalékos emelkedése áll.

A Portfolio megjegyzi, hogy az új és a használt lakások árváltozása az utóbbi másfél évben egyre látványosabban kezd szétválni egymástól, miután az új építésű lakások drágulási üteme továbbra is erős maradt, ennél a típusnál az idei első negyedévig még nem volt jele az érdemi lassulásnak.

Ennyit lehet alkudni

Az OTP Ingatlanpont júniusi statisztikái alapján országos átlagban 6,4 százalékot „beszélhettek le” a vevők az általuk kiszemelt otthonok árából a vásárlás végfázisában, az utolsó irányárhoz képest. Az alkupotenciál Budapesten 3.0, míg a községekben 7,8 százalék. Otthontípusban a legerősebb csökkenés a panellakásoknál mutatkozott (-4,6% → -3,5%).

Ne hagyd ki!