Kettészakadt a hazi lakáspiac, mindenhol emelkednek az árak

A világjárvány trendezte az országos lakáspiacot, amelyet idén is leginkább a kettősség jellemez. Az otthonteremtési támogatások élénkítő hatása mellett a koronavírus okozta bizonytalanság miatt sok lakásvásárló kivárt, így soha nem látott ütemben bővült az eladó lakások állománya. Ennek eredményeképp a lakáspiacon nem csupán átmeneti áremelkedés következett be – derül ki egy hazai ingatlanhirdető- és kereső portál friss lakáspiaci elemzéséből.


2021 a szárnyaló lakáspiac éve

A tavalyi év végi tendenciákhoz hasonlóan, 2021 I. negyedévében erőteljes korrekció bontakozott ki a lakásárakban, amire ösztönzőleg hatott a módosított otthonteremtési támogatás is. A KSH által az első negyedévben regisztrált adatok alapján a magyar lakáspiacon rekordszámú, az előző év azonos időszakához képest 17%-kal több adásvétel történt. Ezzel szemben az eladó lakások állománya is a tavalyi év azonos időszakához képest nagymértékben nőtt, az új lakások kínálatának bővülésére ösztönzőleg hatott a kedvezményes lakásáfa újbóli bevezetése is.

Az idei év további részében a használt lakásoknál az ingatlanpiaci előrejelzéseket is túlszárnyaló drágulás vette kezdetét. Az áremelkedés az ingatlannet.hu aktuális statisztikái szerint októberre meghaladta a 10%-ot országos szinten. A használt téglalakások négyzetméterenkénti átlagára 14%-kal, míg a panellakásoké csaknem 8%-kal nőtt a januárban rögzített adatokhoz mérten.

\u00c1tlag\u00e1rak

Fotó: Ingatlannet.hu

Lassított a lakáspiac a fővárosban, de vidéken szárnyalnak az árak

Mint ahogy már több ingatlanpiaci elemzés is megmutatta, záródik az olló a vidéki és a fővárosi lakásárak között. A budapesti lakáspiacon az újonnan épített lakások száma a kétezret sem érte el, az átlagos négyzetméterár pedig 827 ezer forint volt a II. negyedévben. Ez csupán 4%-kal magasabb, mint az év első három hónapjában. Ezzel szemben a használt lakások kínálati ára idén eddig 6,38%-kal nőtt a portál által regisztrált adatok alapján, az átlagos négyzetméterár pedig 752 ezer forint volt az előző hónapban.

A fővárosi tendenciával ellentétben vidéken felpörgött az újlakás-piac, a különböző régiókban az újonnan épített lakások száma legalább duplája a fővárosban zajló projektekének. A legtöbb új lakást a Dunántúlon regisztrálták, kiugró értéket mutatnak Győr-Moson-Sopron megye és az agglomeráció kisebb települései is.

Vid\u00e9ki lak\u00e1s\u00e1rak

Fotó: Ingatlannet.hu

Közel 20%-os az áremelkedés a vidéki használtlakás-piacon

A vidéki használtlakás-piacot tekintve elmondható, hogy átlagosan csaknem 20%-kal nőtt a négyzetméterenkénti átlagár 10 hónap leforgása alatt. A régiók közül a legnagyobb mértékben Közép-Dunántúlon nőtt a használt lakások négyzetméterenkénti ára, az elmúlt 10 hónap alatt több, mint 25%-kal. Emellett kiugró áremelkedést az északi régiókban tapasztalhatunk – az agglomerációban 19,15%, míg az Észak-Alföldön csaknem 18% körüli emelkedést mutatnak a friss statisztikák. A legkisebb mértékben a Dél-Alföldön drágult a használt lakások négyzetmétere, itt megközelítőleg 12% a regisztrált áremelkedés.


The Conversation

Ne hagyd ki!