Szinte kizárt az árcsökkenés az ingatlanpiac ezen szegmensében
Fotó: Shutterstock

Fura, de ezeket az ingatlanokat nagyon viszik idehaza

Hatalmasat nőtt az újépítésű luxusingatlanok négyzetméterára az utóbbi négy évben. Úgy tűnik, hogy a válság is elkerüli a szektort. A kínálati árak átlépték a 2,5 millió forintos négyzetméterenkénti árszintet, és a szakértők kizártnak tartják az árcsökkenést.


Ütésálló a luxusingatlan-piac

Nem csökken a kereslet a folyamatban lévő luxusingatlan-projektekre annak ellenére sem, hogy a négyzetméterenkénti kínálati átlagárak elszálltak. Az árcsökkenés kizárt, hiszen a közeljövőben nem indulnak új projektek.

A luxus-lakóingatlanok piacát sem a Coviddal terhelt elmúlt pár év, sem a háború kitörése utáni időszakban történtek nem érintették hátrányosan, az infláció pedig egyenesen kedvezett a szektornak, a befektetők ingatlanba menekítik a pénzüket. (…) A kétmillió forintos négyzetméterárat 2018 tavaszán az egykori SZOT-szálló helyén épült Elysium társasházra merték kitenni, amely nem sokkal később elsőként lépte át kínálati áraival a 3 milliós határt is

idézi Kacsmarik Ágnest, a Fine & Country Hungary értékesítési vezetőjét a VG.

Amíg 1,5-2 milliós négyzetméterárak voltak jellemzők a luxuskategóriában négy éve, manapság 2,5 millió felett jár az átlag. Azonban a 4 millió forintos árat is megfizetik a vevők egy-egy full panorámás prémium lokációjú penthouse-ért.

A beruházók egyelőre visszatartják az új projekteket, így a kínálat nem tud bővülni. Emiatt szinte kizárt az árcsökkenés ebben az ingatlanpiaci szegmensben.

Az infláció mértékétől ugyan elmaradó mértékű, de határozott áremelésre számítunk 2023-ban

- tette hozzá a szakértő.

Nem éri meg a balatoni ingatlan a leggazdagabb magyaroknak

Ha a hazai luxusingatlanoknál járunk: nem igazán érte meg balatoni luxusnyaralót vásárolni a leggazdagabb magyaroknak tavaly. A hazai piac túlfűtött volt, és a luxuskategóriában is felborult az ár-érték arány. Az Engel & Völkers luxusingatlan-közvetítő ügyfelei inkább Nyugat-Európában vásároltak luxusüdülőket. Hasonló árkategóriában mozogtak, mint a magyar tenger top nyaralói, azonban markánsan többet nyújtottak azoknál.

Népszerű volt a magyar vevőik körében például a spanyol tengerpart és szigetek (különösen Mallorca), az olaszországi Comói-tó és a Garda-tó, illetve Toscana, valamint a rendkívül jó árakkal csábító Dubaj. Azok, akik a hegyek, de inkább a tengerek vagy tópartok örökpanorámás, saját úszómedencés, pazar parkkal körülvett villái között válogattak, meglepően sokat meg tudtak volna vásárolni egy balatoni luxusvilla árából az említett területeken.

Lehetett találni a nyáron a Comói-tó partján 600 négyzetméteres luxusingatlant, amelyet 7 ezer négyzetméteres telken 1,755 millió forintos négyzetméteráron kínáltak. Emellett akadt ugyanott a tóra néző, 190 négyzetméteres penthouse is 2,3 millió forintnak megfelelő négyzetméteráron.

1-1,5 milliós forintos négyzetméteráron pazar villákra és medencés, panorámás lakásokra lehetett bukkanni a toscanai történelmi városközpontokban és falvakban. Ár-érték arányban Szicília is kiváló volt, de Spanyolország is rajta volt a milliárdosok toplistáján.

Mindezek mellett továbbra is keresettek voltak a Kanári-szigetek és Málta luxusingatlanjai. Ezeken a területeken négyzetméterenként 1,65–3,3 millió forint között nézegettek ingatlanokat a magyarok.


Ne hagyd ki!