Az Otthon Centrum szeptemberi felmérése szerint a fővárosban 13,7 százalékkal kevesebb újlakás-projekt van a megvalósítás különböző szakaszában a tavaly szeptemberihez képest, az épülő és tervezett lakások száma 4000-rel, 11,8 százalékkal csökkent.


  Visszaesés az építkezések számában

Az ingatlanközvetítő hálózat összesítése szerint Budapesten jelenleg 404 projektben 30 ezer lakás épül. A harmadik negyedévben 29 új projekt indult, ez a tavalyi harmadik negyedévben megkezdett 47 projekthez képest jelentős, 38 százalékos csökkenés, az átlagos kínálati négyzetméterárak ugyanakkor 10,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel ezelőttihez képest.

A városrészek közül továbbra is a XIII. kerület vezet 66 projekttel, a XI. kerület pedig 48 projekttel a második, ezt követi a III. kerület 39 és a VIII. kerület 29 projekttel. A harmadik negyedévben a legtöbb, négy új projekt a XIV. kerületben indult el. A külső pesti kerületek is kezdenek felzárkózni, a közlemény szerint kiemelkedő a XIX. kerület három új projekttel.

Árban a XII. kerület vezet

Az újépítésű lakások átlagára négyzetméterenként 1,15 millió forint volt a harmadik negyedévben. A legmagasabb, 2,5 millió forintos átlagárat a XII. kerületben kell fizetni az új építésű lakásokért, ezt az V. kerület követi átlagosan 2 millió forinttal. A II. és a VI. kerületben az átlagos kínálati négyzetméterár 1,5 millió forint fölött alakult a felmérés időpontjában.

A többi budai és belvárosi kerületben egymillió forint körül alakult a négyzetméterár, míg a külső pesti kerületekben ez alatt kínálták az új lakásokat. A legolcsóbb fajlagos ár továbbra is a XXIII. kerületben van, az itt kínált új lakásokra négyzetméterenként 708 ezer forintos átlagos ár jellemző.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!