Növekednek a lakáshitelek kamatai
Fotó: Shutterstock

A nagybankok kétharmada emelte a lakáshitelek kamatát, számoljunk!

A december eleje óta végrehajtott emelés nem olyan jelentős, átlagosan 0,3-0,4 százalékponttal nőttek a kamatok. A helyzet azonban más, ha hosszabb időre tekintünk vissza: április óta 0,8-1,6 százalékponttal drágultak meg a hitelek.És még nem látni a végét.


Ez a helyzet most

A legnépszerűbb, 10 éves kamatperiódusú lakáscélú jelzáloghitelek THM értéke december 7-e óta 0,2-0,7 százalékponttal emelkedett. Emiatt jelenleg egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű kölcsönt havi 2-6 ezer forinttal magasabb törlesztőrészlettel lehet igényelni, mint két héttel ezelőtt, írja a Bankmonitor.

Mindezek miatt a teljes visszafizetendő összeg 20 év alatt 0,5-1,5 millió forinttal emelkedik meg. A változás még szembetűnőbb, ha hosszabb távra, áprilisig tekintünk vissza: 0,8-1,6 százalékponttal drágultak meg a lakáshitelek 2021 tavasza óta.

Még nincs vége

A legnagyobb mértékben, 1,62 százalékponttal az 5 éves kamatperiódusú kölcsönök THM értéke emelkedett, de a 10 éves kamatperiódusú és a futamidő végéig fix kamatozású kölcsönöket is jóval drágábban, 0,83-1,37 százalékponttal magasabb átlagos éves költség mellett lehet igényelni. Vagyis jelenleg egy 20 millió forintot igénylő adósnak havonta 8-17 ezer forinttal kell többet fizetnie, mint ha tavasszal vett volna fel hasonló kölcsönt.

Ráadásul a kamatemeléseknek még korán sincs vége, legalábbis ezt támasztja alá az a tény, hogy az irányadó kamatok – jegybanki alapkamat, egyhetes betéti kamat – emelését a magas infláció miatt az MNB várhatóan 2022. év elején tovább fogja folytatni.


Ne hagyd ki!