A magyarok döntő többsége saját tulajdonú otthonban él
Fotó: Shutterstock

Egyetlen ábrán, ahogy beelőzzük a Nyugatot ingatlantulajdonosként

A magyarok döntő többsége, több mint 90 százaléka saját tulajdonú lakásban vagy házban él. Ezzel az aránnyal ott vagyunk Európa élmezőnyében, csak két ország előz meg minket.


Az én házam az én váram

A magánlakás sérthetetlenségének jogát az állam is védi, megsértését büntetőjogi, illetve szabálysértési eszközökkel szankcionálja. A magánlaksértés törvényi definíciója szerint aki más lakásába, egyéb helyiségébe vagy ezekhez tartozó bekerített helyre erőszakkal, fenyegetéssel vagy hivatalos eljárás színlelésével bemegy, illetve ott bent marad, vétséget követ el. A cselekmény súlyosabban, immár bűntettként minősül, ha valaki másnak a lakásába, egyéb helyiségébe vagy az ezekhez tartozó bekerített helyre, az ott lakó vagy azzal rendelkező akarata ellenére vagy megtévesztéssel

  • éjjel,
  • fegyveresen,
  • felfegyverkezve vagy
  • csoportosan
  • bemegy, vagy ott bent marad.

Bűncselekményt tehát az követ el, aki erőszakkal, fenyegetéssel vagy hivatalos eljárás színlelésével megy be valaki másnak a lakásába, de fontos tudni, hogy az is büntetendő, ha valaki csak úgy besétál egy másik ember lakásába (mindenfajta erőszak nélkül), és felszólításra nem távozik. A szabálysértési törvény szerint ugyanis szabálysértési elzárással is sújtható, aki másnak a lakásába, egyéb helyiségébe, vagy ezekhez tartozó bekerített helyre az ott lakók vagy azzal rendelkezők akarata ellenére vagy megtévesztéssel bemegy vagy ott bent marad, úgyszintén aki mást akadályoz abban, hogy a lakásába, egyéb helyiségébe vagy ezekhez tartozó bekerített helyre bemenjen. A törvény tehát azt az esetet is szankcionálja, ha valaki megakadályozza a tulajdonost abban, hogy a lakásába bemenjen, írja összefoglalójában az Újváry Zsolt és társa ügyvédi iroda.

A magyaroknak sok esetben az otthonuk a legértékesebb vagyontárgyuk, így nem csoda, hogy ragaszkodnak a saját tulajdonú ingatlanhoz, ami viszont nem tesz jót a társadalmi mobilitásnak, sokszor komoly akadálya annak, hogy valaki az otthonától távol vállaljon munkát. Az Eurostat adatai szarint csak két EU-s tagállam előz meg minket a listán: Románia és Szlovákia. A horvátokkkal holtversenyben állunk a harmadik helyen. Az utolsók a németek, náluk a lakosság fele él saját otthonban, a másik fele bérlő.

Forrás: MTI


The Conversation

Ne hagyd ki!