Házikó kézben tartva
Fotó: Shutterstock

Megyeszékhelyen élsz? Ennyit ér a lakásod!

Gondolhatnánk sokan, hogy a megyeszékhelyek között nem lehet akkora eltérés lakásárak terén. Erre a feltételezésre azonban most nagyon rácáfol az OTP felmérése.


.


A fővárosi lakáspiachoz hasonlóan folyamatos drágulás jellemezte a megyeszékhelyeket is az elmúlt tíz évben, de közöttük is egyre nagyobb eltérés látható

– olvasható a HVG-ben megjelent OTP Ingatlanpont közleményben.

A 2012-2023 közötti időszakot vizsgáló számítások szerint vidéken átlagosan 235 százalékos növekedésről beszélhetünk, míg a fővárosban 274 százalékos drágulásról. Budapesten a XV. kerület 338 százalékkal listavezető, amely arra vezethető vissza, hogy a lakótelepi lakások árfolyama rendkívül sokat emelkedett, ami jelentősen felhúzza az egészen környék árszínvonalát is.

Ezt is olvasd el: A fordulat megtörtént, a felfordulás elmaradt a lakáspiacon

\u00c9p\u00edt\u00e9s alatt \u00e1ll\u00f3 h\u00e1z

A legnagyobb százalékos növekedésben Tatabányát semelyik más megyeszékhely nem tudta legyőzni: itt 349 százalékos növekedésről beszélhetünk a négyzetméterárakat megfigyelve. A legdrágább négyzetméter árban azonban Veszprémben a legdrágább. Itt átlagosan ez 646 000 forint, fő indoka ennek a Balaton közelsége lehet. Második helyen Debrecen, 630 000 forintos, harmadik pozícióban pedig Győr 620 ezer forintos négyzetméterárral.

Ez is érinthet: Lakásvásárlás? Alkudj nyugodtan!

A megyeszékhelyek közül Szolnok, Szekszárd és Salgótarján található a lista végén. Előbbi kettő 400, utóbbi alig 200 ezer forintos négyzetméter áraival. Veszprém és Salgótarján árai között három és félszeres eltérés alakult tehát ki az évek folyamán.

Az árak alakulásának egyik fő tényezője mindenképp az infrastrukturális fejlesztések, beruházások és az, hogy valójában mennyire számít az adott régióban domináns városnak a megyeszékhely.

Ne hagyd ki!