Itt a toplista, ezek a legdrágább utcák a budapesti belvárosban
Fotó: Shutterstock

Kijött a toplista a budapesti belváros legdrágább utcáiról

A Central Home Budapest tágabban értelmezett belvárosának top utcáit, lokációit gyűjtötte össze.


"Ötker"

Vannak állandó favoritok, hagyományosan az Andrássy út, a Rakpart, a Szabadság tér és a Parlament körüli utcák, mint például a Falk Miksa vagy a Hold utca. Az elmúlt, nagyjából 3-4 évben további néhány utcában is nagyobb volt a kereslet, mint a kínálat: így például az Október 6. utcában, a Zrínyi utcában és a Bazilika környékén. Ez mára kicsit csendesedett. Felfutóban van viszont egy kicsi utca, az Apáczai Csere János utca, itt most jelentősen megnőtt a vevőcsoport.

Vannak olyan körzetek, ahol egyértelműen azt érzékeljük, ha ott hirdetünk, és reális árat határozunk meg, a kereslet jóval magasabb

- mondja Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője.

Ilyen az Andrássy út, a Falk Miksa utca, a Bem és a Széchenyi rakpart, és a Váci utca környéke, mint például a Haris köz vagy a Szervita tér. Utcai, felújított lakások esetén a négyzetméterárak itt akár 1,5 - 2,2 millió forint között is alakulhatnak.

VI. és VII. kerület

A két kerületet elválasztó Király utca és környéke az elmúlt évek során az AirBnB és a bulinegyed közelsége miatt a legkeresettebb lokáció volt. Kifejezetten preferált célpontok voltak a befektetők számára. A járvány okozta pangás érezhetően itt befolyásolta leginkább a keresletet, amely ily módon drasztikusan visszaesett, és habár ezek még mindig jól értékesíthető helyszínek, de már közel sem olyan kiemelkedőek, mint korábban.

A VI. kerületben továbbra is az Andrássy út a felsőkategória, ahol jelenleg is 1,5 - 2 millió Forint között mozog az ára az emeleti, utcai, felújított lakásoknak

- folytatja Ben-Ezra Orran.

Vannak a kerületben még preferált utcák, ahol korábban kiemelkedő volt az AirBnB, ezek a Király utca mellett például a Székely Mihály utca, Zichy Jenő utca, Liszt Ferenc tér. Itt hasonló paraméterű lakásoknál jelenleg 1-1,2 millió Ft a reális ár.

A Central Home adatai szerint a VII. kerületben befektetési szempontból továbbra is a Király és a Dob utca, valamint a Klauzál tér környéke számít kiemelkedő területnek, ahol az árak 900 000 - 1,2 millió Ft/négyzetméter között alakulhatnak a felújított, emeleti lakások esetében.

XIII. kerület

Ezen a területen a szakértői elemzés szerint évtizedek óta nem tapasztalható érdemi változás. Újlipótváros továbbra is kiemelten népszerű célpont, a Pozsonyi út és a Szent István park a legpreferáltabb és leginkább kiemelkedő környék. Itt az emeleti, utcai, luxus szinten felújított lakások négyzetméterárai 1-1,5 millió Ft között mozognak.

Az elmúlt 2 évben a pandémia és a korlátozó intézkedések miatt eleve drasztikusan csökkent a vevőszám Budapest belvárosában, így még nagyobb a jelentősége annak, hogy egy-egy adott lakás hol helyezkedik el. Ez a tényező leginkább az értékesítés várható idejét befolyásolja. Az említett utcákban található ingatlanok esetében a tapasztalat szerint az idő/értékesítés aránya sokkal jobba, mint akár a szomszédos utcák azonos paraméterekkel rendelkező lakásainál.

Ne hagyd ki!