Így alakul idén a lakáspiac, felpörögnek az átadások
Fotó: Shutterstock

Ingatlanpiac: A lakásátadások felpörgésére számít a szakértő

Abból, hogy tavaly csaknem harmadával kevesebb újlakást vettek használatba, az új engedélyek száma viszont 33 százalékkal növekedett 2020-hoz képest, a lakásépítések felpörgését prognosztizálhatjuk. Az OTP Ingatlanpont szakértője az építési piac várható alakulását vizsgálta.


Okok, következmények

Bár tavaly várakozásokon felül teljesített a hazai lakáspiac, az átadott lakások száma országosan 29 százalékkal csökkent a megelőző évhez képest. Ez ugyanakkor természetes jelenség, hiszen a megnövekedett keresletet késleltetve követi a kínálat bővülése. Az, hogy a használatba vett lakások számának 2016 óta tartó növekedése tavaly megtört, még azt tükrözi, hogy 2020-ban – jellemzően a koronavírus és az ismét 27 százalékra emelt áfa miatt –kevesebb újépítésű lakásra volt kereslet, így 2021-ben kevesebb építés fejeződött be.

Ha a lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések számát vizsgáljuk, szembetűnő, hogy 2021-ben egyedül a fővárosban regisztráltak csökkenést, míg a többi településtípuson egyértelmű növekedés figyelhető meg. A jelenség hátterében feltételezhetően az a piaci sajátosság áll, hogy hosszabb procedúra engedélyeztetni azokat az akár sokszáz lakásos projekteket, amelyek a budapesti kínálatban hangsúlyosak, míg vidéken inkább a kisebb társasházak és családi házak jellemzik a kínálatot. Továbbá az is elképzelhető, hogy a nagy fővárosi ingatlanfejlesztők már korábban beszerezték a szükséges engedélyek egy részét

– mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A szakértő hozzátette, hogy idén az építési engedélyek számának további emelkedése várható, amit az a körülmény indokol, hogy a 2026-ig érvényben lévő, kedvezményes, 5 százalékos lakásáfa alkalmazásához az építési engedély megszerzésének, illetve az egyszerű bejelentésnek határideje 2022 december 31. A növekedésnek pedig még bőven van is tere, hiszen a 2021-ben országos szinten kiadott 29.941 építési engedély és egyszerű bejelentés még bőven elmarad a 2016-2019 közötti évek értékeitől, a budapesti 5491 darab pedig 2015 óta a legalacsonyabb érték. Ugyanakkor a nem megyei jogú városokban tavaly kiadott 10.122 engedély és bejelentés 2008 óta a második legmagasabb, míg a községek 8450-es értéke 2008 óta az eddigi legmagasabb szám.

Tavaly országosan kevesebb, Budapesten rekord számú lakás épült

A KSH adatai alapján 2021-ben az újonnan épült volumen csökkent, országos szinten 2020-hoz viszonyítva 29 százalékkal kevesebb, összesen 19.898 használatbavételi engedélyt adtak ki. Egyedül Budapesten emelkedett a megépült lakások száma (11%), a megyei jogú városokban 47, egyéb városokban 33, míg a községekben 45 százalékos csökkenést regisztráltak.

Hasonlóan a lakásépítési engedélyek számának alakulásához, az átadott lakások számának növekedése is a fővárosra jellemző nagyprojektekre vezethető vissza, hiszen ezek keretében egyszerre akár több száz lakást is átadhatnak. Ugyanakkor az is figyelemreméltó, hogy Budapesten tavaly 7038 lakás épült meg, ami 2009 óta a legmagasabb érték úgy, hogy 2018 óta folyamatosan emelkedik a fővárosi lakásátadások száma. 2022 első két hónapjának adatai alapján pedig elmondhatjuk azt is, hogy Budapesten kitart a tavalyi év lendülete és idén is sorra indulnak a lakásprojektek

– fűzte hozzá Valkó Dávid.Az nagy biztonsággal jósolható, hogy már idén is emelkedni fog az átadott lakások száma, hosszabb távon pedig a várhatóan nagyobb számban elinduló rozsdaövezeti fejlesztések is ebbe az irányba hatnak majd. 2022-ben a kínálat mellett az újlakások iránti kereslet további növekedése is prognosztizálható, amit a Zöld Otthon Program, valamint az év során várhatóan kivezetésre kerülő állami támogatási elemek okozta véghajrá is erősíteni fog. A növekvő kereslettel együtt az újépítésű ingatlanok további árnövekedését is előre vetíthetjük, amit az a tény is indokol, hogy a kivitelezési költségek továbbra sem csökkennek – foglalta össze várakozásait a vezető elemző.


Ne hagyd ki!