Fékezte a falusi CSOK a kistelepülések elnéptelenedését
Fotó: Shutterstock

Így fékezte a falusi CSOK a kistelepülések elnéptelenedését

2019 és 2021 között Magyarország lakosságszáma körülbelül 55 ezerrel csökkent, a falusi családi otthonteremtési kedvezmény, más néven falusi CSOK által preferált települések lélekszáma 10 000 fővel apadt. A két évvel korábbi (2017-2019) adatokkal összevetve, országos szinten a lakosságszám csökkenése gyorsuló, míg a falusi CSOK által preferált településeken lassuló tendenciát mutat. Az OTP Ingatlanpont elemzése.


A tendenciák

Magyarország népessége évtizedek óta folyamatosan csökken és ez a tendencia hatványozottan igaz volt a kistelepülésekre. Ennek a folyamatnak az ellensúlyozására vezették be 2019. júniusában a falusi családi otthonteremtési kedvezményt, közismertebb nevén a falusi CSOK-ot, amelynek segítségével a preferált kistelepüléseken lehet használt ingatlan vásárlásához, bővítéséhez és korszerűsítéséhez állami támogatást igénybe venni, a hatályos jogszabály értelmében 2022. június 30-ig. A támogatás félidejében, 2020. januárjában további 200 településsel bővült az eredetileg 2486 helységnevet tartalmazó lista.

Községtől a városig

A támogatás ma 2678 olyan 5000 fő alatti településen vehető igénybe, ahol a lakosságszám 2003-hoz képest az országos átlagnál nagyobb mértékben csökkent, azonban a falusi CSOK név ellenére tévedés azt hinni, hogy ezek közül mindegyik apró falu lenne. Számos kiváló infrastruktúrájú és jó elhelyezkedésű, akár Balaton-parti és budapesti agglomerációs település, sőt város is található a listán

– mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Bár a legfrissebb statisztikákra még várni kell, a Belügyminisztérium adatai szerint 2017. január 1. és 2019. január 1. között országos szinten 49.400 fővel (0,49%), a 2019 és 2021 első napjai közötti két éves időszakban pedig 55.400 fővel (0,55%) csökkent az állandó lakosság, országos szinten a népességfogyás tehát gyorsuló tendenciát mutat.

A falusi CSOK által érintett 2678 települést vizsgálva 2017 és 2019 között 25.600 fő (0,93%), 2019 és 2021 között viszont már csak 10.200 fő (0,37%) volt az állandó lakosságszám csökkenése, azaz a népességfogyás tendenciája ezeken a településeken látszólag lelassult, mind a korább időszakhoz, mind az azonos időszak országos átlagához képest. A települések számát tekintve 2017 és 2019 között még a falusi CSOK által preferált 1759 településen csökkent a lakosságszám, ugyanakkor 2019 és 2021 között ez már csak 1483 település esetében mondható el.

Vannak eltérések

Természetesen megyéről megyére és településről településre változik, hogy milyen mértékű és irányú folyamatokat lehetett megfigyelni 2019 és 2021 között.

A kollégáinktól érkező visszajelzések alapján az ország bizonyos területein, például az északkeleti régióban, részben a falusi CSOK és más támogatások hatására olyan településeken is megélénkült a lakáspiac, ahol korábban akár évek is eltelhettek anélkül, hogy ingatlanok cseréljenek tulajdonost. A falusi CSOK által érintett településeken ingatlan tanácsadóink együttműködése az OTP Pénzügyi Pont pénzügyi tanácsadóival nélkülözhetetlenné vált a gyors és eredményes ügyletek érdekében. Az ingatlanértékesítés és hitelezési tanácsadás együttes szerepe egyértelműen megnövekedett az állami támogatások kapcsán és a falusi CSOK kivezetését megelőző időszakban várhatóan megnövekedő kereslet miatt ez hatványozottan igaz lesz idén is

– osztotta meg tapasztalatait Dr. Hartlieb Balázs, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója.

A KSH lakáspiaci statisztikái alapján a koronavírus járvány a kisebb települések lakóingatlan piacát érintette a legkevésbé és enyhe visszaesést követve ezeken a településeken mérték a legnagyobb növekedést is. 2020-ban a járvány hatására minden településkategóriában visszaesett a használt lakások forgalma az egy évvel korábbi időszakhoz képest, de míg Budapesten 20, a megyeszékhelyeken 12, a városokban pedig 16 százalékkal csökkent az értékesített lakóingatlanok száma, addig a községekben ez az arány nem érte el a 10 százalékot.

Azt természetesen nem jelenthetjük ki két év távlatából, hogy a kistelepülések demográfiai folyamatai tartósan megfordultak, azonban a falusi CSOK elindított egy pozitív folyamatot, és ezt a koronavírus járvány kapcsán átalakuló otthonválasztási preferenciák még tovább erősítették. A magyarországi települések lakosságszám változása mellett az ingatlanpiaci statisztikák is a kistelepülések térnyeréséről árulkodnak, hiszen ezeket a piac megtorpanása is jóval kevésbé érintette

– zárta gondolatait Valkó Dávid.


Ne hagyd ki!