Aprópénz tornyok, apró házak, kezek
Fotó: Shutterstock

Újabb ingatlanpiaci buborékra figyelmeztet a sztárközgazdász

Robert Shiller Nobel-díjas közgazdász szerint jó esély van arra, hogy az Egyesült Államok gazdasága recesszióba süllyed, részben az erre vonatkozó, egyre szaporodó figyelmeztetések miatt, amelyek önbeteljesítő jóslattá válhatnak.


A félelemből valóság lehet – mondta a Yale professzora a Bloomberg hírügynökségnek. Shiller szerint a recesszió esélye a következő két évre vetítve 50 százalékos, ami „a normálisnál sokkal magasabb”.

Szokjuk a gondolatot

A közgazdász azután vált ismertté, hogy 2005-ben megjósolta az ingatlanpiaci buborék kipukkadását. Később, 2019-ben könyvvel jelentkezett, amelynek címe magyarul úgy fordítható: „Narratív közgazdaságtan: Hogyan kapnak lábra történetek, és fűtenek jelentős gazdasági eseményeket”. A Nobel-díjas Shiller újabb ingatlanpiaci válság jeleit véli fölfedezni.

Arra figyelmeztetett, hogy ezúttal az amerikai központi bank folyamatos kamatemelése felpörgetheti a házvásárlásokat, mert az emberek olcsóbban szeretnének kölcsönhöz jutni.

A gondolat, hogy ingatlanpiaci buborékban vagyunk, még széles körben nem elterjedt, de kezd megjelenni a köztudatban

– tette hozzá.

PTS

Shilller megjegyezte, hogy az Egyesült Államok a pandémia után poszttraumatikus stressz szindrómában szenved, és ez ugyancsak abba az irányba lökheti az amerikaiakat, hogy beteljesítsék saját recessziós próféciájukat.

Hozzátette, hogy az embereket folyamatosan emlékeztetik az emelkedő inflációra, és ennek van a legnagyobb hatása a hiedelmeikre.

Az infláció mindenkire hat. Minden alkalommal, mikor bevásárolni mennek az emberek, tapasztalják az inflációt, és dühösek lesznek

– fogalmazott Shiller.

Itt írtunk arról, Warren Buffett szerint hogyan védekezhetünk az infláció ellen.

The Conversation

Ne hagyd ki!