Egy férfi lepkehálóval fogná a dollárokat
Kép: Shutterstock

A befektetőguru tanácsa, így védekezhetünk az infláció ellen

Az infláció mindenbe beleharap, mindenből magának követel egy részt. A boltban ugyanazt kapjuk, de sokkal többet fizetünk érte, és már nem jut mindenre, amire korábban. A pénzcsináló legenda, Warren Buffett megmondta, hogyan védekezhetünk ellene.

A pénztárnál fizetéskor ugyan nem sokat tehetünk, de tágabb értelemben véve igenis létezik mód arra, hogy elkerüljön bennünket a hatása – véli Buffett.

Legyél a legjobb

A milliárdos a Berkshire Hathaway éves részvényesi közgyűlésén kifejtette: az infláció elleni védekezés egyik leghatékonyabb módja, hogy a képességeinkre támaszkodva a szakterületünk legjobbjai leszünk.

A legjobb, amit tehetsz, hogy valamiben kivételesen jó leszel

– mondta.

A 91 éves csúcsbefektető az orvosokat és az ügyvédeket hozta fel példaként. Az emberek odaadják a megtermelt javaik egy részét, azért cserébe, amit tudsz – érvelt.

Hozzátette, hogy

a képességek az árfolyamokkal ellentétben inflációbiztosak.

Ha van olyan képességed, amire igény van, akkor igény is lesz rá, attól függetlenül, hogy mennyit ér a dollár.

Bármilyen képességed is van, azt nem vehetik el tőled. A képesség nem inflálódhat el. A lehető legjobb befektetés bármi, ami a fejlődésedet szolgálja, és még csak nem is kell adózni utána

- mondta.

Ebbe fektesd a pénzt

Buffett tanácsa hasonló ahhoz, amelyet még 78 éves korában adott 2009-ben, a nagy gazdasági világválság után. Akkor azt mondta:

a legjobb dolog, amibe invesztálhatsz, saját magad.

A második legjobb dolognak azt nevezte, ha egy olyan terméket előállító üzletbe fektetsz be, amelyre igény van a dollár teljesítményétől függetlenül.

2009-ben a Coca-Colát hozta fel példának. Azt mondta: az emberek évtizedek múlva is akarják majd inni kedvenc üdítőjüket, és az infláció egyáltalán nem fog szerepet játszani a döntésükben. Ebben igaza lehet, elnézve a cég 2022-es első negyedévi adatait.

Az árváltozás ebben az esetben nem számít – mondta Buffett, mert szerinte az emberek így is, úgy is megveszik a termékeket, amiket szeretnek.

Arról, hogy Buffett manapság mibe fektet még a saját képességein kívül, errefelé lehet olvasni.


Ne hagyd ki!