Badacsonytomaj, Magyarország
Fotó: Shutterstock

Nyaralót vennél? Ilyen árakra számíthatsz!

Emelkedtek az árak Magyarország kiemelt üdülőövezeteinek lakóingatlan- és üdülőpiacain 2023-ban, azonban az egyes üdülőkörzetekben változatosan alakulnak az árak – olvashatjuk az MBH Jelzálogbank legújabb elemzésében.


Az elemzés 8 üdülőövezet ingatlanpiacát vette figyelembe. Ezek az alábbiak voltak: Balaton, Budapest, Dunakanyar, Mátra-Bükk, Mecsek-Villány, Sopron-Kőszeghegyalja, Tisza-tó, Velencei-tó-Vértes.

A legnagyobb drágulást a Dunakanyarban (több mint 30 százalék) figyelték meg, míg Balatonnál és a Mecsek-Villány régióban 10, Mátra-Bükkben és Budapesten 6-7 százalékkal ugrottak meg a négyzetméterárak egy év alatt.

Bár mindegyik régióban más és más módon változtak az árak, az továbbra is kijelenthető, hogy a fővárosban és a Balaton környékén kerül legtöbbe egy négyzetméter, illetve a Tisza-tó a legolcsóbb övezet.

Budapesten átlagosan a 900 ezer forintot, a legnagyobb magyar tó partján pedig a 850 ezer forintot súrolják alulról a négyzetméterenként fizetett összegek.

Igaz, utóbbinál nagyon nem mindegy, melyik partszakaszt nézzük: Siófok, Fonyód és Balatonfüred környékén közel 1 millió forintos árral találkozunk, míg például Keszthely környékén mindössze 600, a Tapolcai járásban csupán 400 ezer forintot kell kiadni egy négyzetméterért.

Azonban még ez sem veszi fel a versenyt a Tisza-tavi árakkal, ahol sok helyen 200 ezer forintos négyzetméterekkel találkozhatunk.

Ami a nyugat-magyarországi üdülőövezetek közül a Velencei-tó-Vértes térséget és a Sopron-Kőszeghegyalját illeti, ezeken a helyeken változtak legkevésbé az ingatlanárak.

Ne hagyd ki!