Villa tengeri kilátással a thaiföldi Phuket kedvelt nyaralóhelyen

Két-tízmillió dollárért hasonló villákat kaphatunk

Fotó: Shutterstock

Magára talált az ingatlanpiac a gazdagok paradicsomában

Az elmúlt évtizedben Phuketben gombamódra nőttek ki a földből a villák. A Thaiföld délnyugati partjánál fekvő sziget a pandémia előtt évente milliószámra vonzotta a külföldi turistákat.


Tíz év alatt a phuketi villák száma megnégyszereződött: ezerről négyezerre nőtt – derül ki a Knight Frank ingatlanközvetítő cég 2020-as adataiból.

A villákat főként nyaralónak használták a tulajdonosok, de

befektetési céllal is érdemes volt vásárolni, hiszen az árak a szigeten megbízhatóan emelkedtek.

Párszáz millióért lehet villánk 

A pandémia előtt a Knight Frank közvetítésében évi négy-ötszáz villa cserélt gazdát. Az eladások száma a világjárvány csúcsán felére esett vissza. 2021 második felében azonban fordulni látszott a trend. Novemberben a thaiföldi hatóságok enyhítettek a beutazás feltételein, ami a turizmus mellett az ingatlanpiacra is kedvező hatást gyakorolt: megérkeztek a külföldi vevők.

Phuketen jelenleg 2 és 10 millió dollár közötti áron kelnek el az ingatlanok

- ez már egy másik ingatlanközvetítő, a Sea Property adataiból derül ki. Átszámítva ez durván 700 millió és 3,5 milliárd forint közötti összeg.

2020-ig a phuketi ingatlanpiacot a vevők dominálták. Mostanra a luxusingatlanok esetében az irányítás az eladók kezébe került.

Nincsenek arra kényszerítve, hogy csökkentsék az árat, különösen igaz ez a 2 milliónál drágább ingatlanokra.

A pandémia előtt a legnagyobb kereslet a 100-500 ezer dolláros (35 millió-175 millió forintos) árkategóriában volt, ez mára elolvadt.

A hongkongiak Phuketre vándorolnak ki

A mai phuketi ingatlanpiac tulajdonképpen az inverze a járvány előttinek: akkor a küföldiek számára megfizethető, legalacsonyabb árkategóriájú házak mentek. Manapság a felsőkategóriás és a luxusingatlanok iránt nagy a kereslet.

Hongkongból részben a szigorú covid-lezárások és a bizonytalan politikai helyzet miatt megindult egy elvándorlás. A phuketi ingtlanpiacon a hong ongi expatok után most megjelentek a hongkongi kínai vevők is, akik

pörgetik a keresletet a tengeri panorámás, felsőkategóriájú villák iránt.

Az orosz vevők egyelőre eltűntek a piacról, a szankciók miatt amúgy sem férnek hozzá a pénzükhöz.

Európából is vannak érdeklődők, különösen azok, akiknek Délkelet-Ázsiában vannak üzleti kapcsolataik. A thaiföldi kormánynak két vízumprogramja is van számukra: a Thai Elite és a Digital Nomad.

Aki inkább itthon gondolkodik luxuskategóriájú ingatlan vásárlásában, 4-5 milliós négyzetméterárral is számolhat, a nyaralóingatlanok piacán pedig a kereslet besokallhatott a helyi áraktól.

Ne hagyd ki!