Beázási folt egy újépítésű lakásban, rejtett hiba okozhatta
Fotó: Shutterstock

Sok a rejtett hiba az új lakásodban? Itt ingyenes segítséget kapsz

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) ingyenes szolgáltatást indít, hogy az új lakást vásárlók megismerjék a lakásépítéssel kapcsolatos legfontosabb jótállási tudnivalókat - közölte a civil szervezet.


Rejtett hibák

Sorra épülnek az új lakások, de a vállalkozások sokszor az aláírt szerződésben foglalt átadási határidőket sem tartják be. Joggal vetődik fel a kérdés, hogy a lakásépítők a vállalt műszaki feltételeket hibátlanul teljesítik-e, számos rejtett hiba ugyanis csak a beköltözést követően derül ki

- írták közleményükben.

Itt kérhetsz segítséget

A FEOSZ szerint a vállalkozások igyekeznek hibátlanul teljesíteni, de a minőségi hiba a későbbiekben a fogyasztók pénztárcáját érinti, ezért nagyon fontos, hogy a vásárlók ismerjék a lakásépítéssel kapcsolatos legfontosabb kötelező jótállási tudnivalókkal.

A szövetség szakemberei a tudatosfogyasztovedelem@gmail.com e-mail címre elküldött levélre válaszolva adnak segítséget a jótállással kapcsolatos tudnivalókról, teendőkről - közölte a FEOSZ.

Érdemes vigyáznio a kontárokkal

A magyar lakosság 34 százalékát érte már kár építkezésnél kontár munka miatt, az okozott kár átlagos értéke egy emberre vetítve 753 320 forint volt. Az adatok az építőipari segédanyaggyártással és –forgalmazással foglalkozó Mapei Kft. által készített felmérésből derültek ki, amelynek eredményét a cég ügyvezetője ismertette.

Markovich Béla elmondta: területi eloszlásban az országban a legtöbb kontár munkát Budapesten és Közép-Magyarországon jelezték, itt a válaszadók 41, illetve 40 százaléka mondta, hogy valamilyen építőipari munka miatt szenvedett már kárt, ennek értéke pedig meghaladta a 900 ezer forintot.
A lista másik végén Dél-Dunántúl áll, ahol a megkérdezettek 28 százaléka számolt be kontár munkáról, átlagosan 368 690 forint értékben.


Ne hagyd ki!