Brüsszel számonkéri a rendeletet a kormányon
Fotó: Shutterstock

Brüsszelnek nem tetszik a magyar üzemanyagár-szabályozás

Diszkriminatív lehet a külföldi rendszámmal és forgalmival rendelkezők autósok számára a magyar kettős üzemanyagár-rendszer. Ezért annak a felfüggesztését és tisztázását kérte Palkovics László technológiai és ipari minisztertől Thierry Breton uniós ipari biztos. Az ügy miatt akár újabb kötelezettségszegési eljárás is indulhat hazánk ellen.


Vizsgálódik az EU

Kockázatos lehet a május végén hazánkban bevezetett kettős üzemanyagár-rendszer az uniós jog szempontjából. Már június legelején voltak arra utaló jelek, hogy a szabályozás védhetetlen lehet az Unió előtt, azóta pedig az Európai Bizottság is vizsgálódik az ügyben – írja a Reuters.

A probléma ott gyökerezhet, hogy gyakorlatilag állampolgársági alapon szűri a rendelet, hogy ki vehet kedvezményes árú üzemanyagot Magyarországon (igaz, a szabály úgy szól, hogy a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépjárműveket külföldi rendszámmal és a személygépkocsikat szintén külföldi rendszámmal nem lehet hatósági áron tankolni).

Egyébként a kormány is tisztában volt azzal, hogy kockázatos a szabályozás, azonban próbálta azt úgy megfogalmazni, hogy minél kisebb legyen a rizikó. A módosításra egyébként azért volt szükség, mert a kedvezményes ár miatt akkorára nőtt az üzemanyag-turizmus, hogy az veszélyeztette az ellátásbiztonságot – jegyzi meg a Portfolio.

Egyelőre csak kér az EU

A Reuters szerint az ügy kapcsán Thierry Breton uniós ipari biztos azt írt levélben Palkovics László technológiai és ipari miniszternek, hogy:

A kérem, válaszoljon nekünk ezen intézkedések indokoltságára és érvényességi idejére vonatkozóan, amely intézkedések az uniós jog megsértésének minősülhetnek. (…) Arra is kérem Önt, hogy függessze fel az intézkedések alkalmazását mindaddig, amíg az uniós jognak való megfelelésük nem biztosított.

Amennyiben a magyar kormány nem tud a válaszában az uniós jog szempontjából elfogadható érveket felhozni a kettős árazás mellett, akkor akár rövid határidejű kötelezettségszegési eljárásba is átcsaphat a vita. Megegyezés hiányában pedig az Európai Bíróság elé kerülhet az ügy, amely előírhatja a szabály megváltoztatását, és akár bírságot is kiszabhat.

Ez áll a rendeletben

A Magyar Közlönyben részletezett szabályok szerint két nyelven, angolul és magyarul is tájékoztatniuk kell a benzinkutakon vásárlókat az árakról, a feltételekről. Árstopos üzemanyagot magyar rendszámú gépkocsiba lehet vásárolni. A magyar honosságot nem egyértelmű helyzetekben okirattal kell igazolni.

Ha a benzinkutas nem tudja eldönteni, hogy a megtankolni kívánt autó valóban magyar illetékességű, akkor a rendelet szerint kezdeményezheti „a gépjármű honosságának okirattal történő hitelt érdemlő igazolását”. Aki ezt nem tudja igazolni, az a piaci árat fogja fizetni.


The Conversation

Ne hagyd ki!