300 millió euró kártérítést fizet az Axa biztosító a francia éttermeknek a koronavírus miatt, lapértesülések szerint 15 ezer vendéglős kap a pénzből.


2020 novemberében a biztosító még arról értesítette az éttermeket, hogy a járvány miatti bezárás miatt egy centet sem fizet, mert álláspontja szerint ezért nem jár kártérítés. A szerződésben a kockázatok között nem szerepelt ugyanis egy országos vagy világjárvány lehetősége, írja a Parisien cikke alapján a hvg.hu.

Nem álltak le az éttermesek

Az étteremtulajdonosok egy része bírósághoz fordult, hogy rávegye biztosítóját: fizessen kártérítést a Covid–19-járvány következményei miatt. Az Axa, látva az éttermek tulajdonosainak elszántságát, a korábbi ellenkezést feladva a peren kívüli megegyezés mellett döntött.

Az egyezség értelmében 15 ezer étterem kap összesen 300 millió eurót, azaz mintegy 100 milliárd forintot. Minden olyan étterem pénzhez juthat, amelynek az Axa biztosítóval szerződése volt, függetlenül attól, hogy fordult-e bírósághoz vagy sem. Még azok is kaphatnak pénzt, akik 2021-ben új biztosítótársasággal szerződtek, hiszen az elzárás a legnagyobb károkat 2020-ban okozta.

Egyszer így, egyszer úgy

Az Axa döntése véget vethet egy régóta húzódó jogi harcnak a biztosítók és ügyfeleik között. A bíróságok sem tudták, hogy miképp döntsenek a szokatlan helyzetben. Olykor teljesen ellentmondó döntéseket hoztak. Előfordult például, hogy Aix en Provence városában az étteremtulajdonos javára döntöttek, míg Bordeaux-ban – épp ellenkezőleg – az Axa nyerte meg a pert.

The Conversation

Friss

Photo by Olga Guryanova on Unsplash

Az orvosi kamara figyelmeztette a rendőrséget a bilincs ügyében

Egyetértenek a korrupció felszámolásával, de az orvosok bilincses megszégyenítését feleslegesnek gondolják. Illetve a vesztegetők elleni fellépés is kaphatna nagyobb nyilvánosságot.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Elég lesz a normális megélhetéshez a 200 ezres minimálbér? Számoljunk!

A KSH felmérése alapján valamivel több kellene a normális megélhetéshez a magyarok szerint, mint amennyi nettó marad a megemelt minimálbérből. Mutatjuk, hogy mennyivel több.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

300 év sem volt elég, hogy megtisztítsák a Facebook-ot a gyűlölettől

A Wall Street Journal olyan belső dokumentumokhoz jutott, amelyekből kiderült, hogy a Facebook moderátorai mennyi időt töltöttek 2020-ban a kényes tartalmak ellenőrzésével. Az adatok remekül tükrözik, hogy mennyi gyűlölet és erőszak van a világban.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!