A madárcsempészek egyik kedvence a kanári
Fotó:123RF

Csipogott a csomag, lebukott a kanáricsempész

A pénzügyőrök egy Bulgáriából Spanyolországba tartó, különféle postai csomagokat szállító járművet ellenőriztek. A raktér átvizsgálásakor 40 kanárit találtak.


Különös küldemény

A pénzügyőrök egy Bulgáriából Spanyolországba tartó, különféle postai csomagokat szállító járművet ellenőriztek. A raktér átvizsgálásakor 40 kanárit találtak.

39 túlélő

A NAV munkatársai értesítették a kormányhivatal hatósági állatorvosát, aki megállapította, hogy az állatoknak nincs megfelelő állategészségügyi okmánya. Minden madárnak szükséges állategészségügyi bizonyítvány lábgyűrűvel, vagy mikrocsippel jelölt egyedi azonosító szám. Az utat egy kanári nem élte túl, a többieket egy madárkórház fogadta be.

Mi hajtja a madárcsempészeket?

Madarakat kétféle okból csempésznek: hobbi céllal, azaz kalitkamadárnak, kontinensünkön legtöbbször Nyugat-Európába, főleg Hollandiába és Németországba viszik őket. A másik esetben - leginkább ez érinti Magyarországot - a szárnyasok valakinek a tányérjára kerülnek. 20-30 évvel ezelőttig tőlünk is szállítottak Olaszországba nálunk lőtt vagy befogott madarakat, például pintyeket, pacsirtákat, de a természetvédelem szigorodásával a csempészek inkább Romániában, Szerbiában, Bulgáriában, napjainkban pedig még keletebbre, Közép-Ázsiában kezdtek tevékenykedni. A lelőtt madarak egy része ott ma még vadászható, ám szinte minden tettenéréskor megtalálják olyan fajok példányait is, amelyek ezekben az országokban is védelmet élveznek. Hazánk illegálisan használt tranzitországként kerül a képbe: Olaszországba rajtunk keresztül vezet a legjobban kiépített, autópályás útvonal. (Forrás: turistamagazin.hu)


Ne hagyd ki!