A pénzügyőrök egy Bulgáriából Spanyolországba tartó, különféle postai csomagokat szállító járművet ellenőriztek. A raktér átvizsgálásakor 40 kanárit találtak.


Különös küldemény

A pénzügyőrök egy Bulgáriából Spanyolországba tartó, különféle postai csomagokat szállító járművet ellenőriztek. A raktér átvizsgálásakor 40 kanárit találtak.

39 túlélő

A NAV munkatársai értesítették a kormányhivatal hatósági állatorvosát, aki megállapította, hogy az állatoknak nincs megfelelő állategészségügyi okmánya. Minden madárnak szükséges állategészségügyi bizonyítvány lábgyűrűvel, vagy mikrocsippel jelölt egyedi azonosító szám. Az utat egy kanári nem élte túl, a többieket egy madárkórház fogadta be.

Mi hajtja a madárcsempészeket?

Madarakat kétféle okból csempésznek: hobbi céllal, azaz kalitkamadárnak, kontinensünkön legtöbbször Nyugat-Európába, főleg Hollandiába és Németországba viszik őket. A másik esetben - leginkább ez érinti Magyarországot - a szárnyasok valakinek a tányérjára kerülnek. 20-30 évvel ezelőttig tőlünk is szállítottak Olaszországba nálunk lőtt vagy befogott madarakat, például pintyeket, pacsirtákat, de a természetvédelem szigorodásával a csempészek inkább Romániában, Szerbiában, Bulgáriában, napjainkban pedig még keletebbre, Közép-Ázsiában kezdtek tevékenykedni. A lelőtt madarak egy része ott ma még vadászható, ám szinte minden tettenéréskor megtalálják olyan fajok példányait is, amelyek ezekben az országokban is védelmet élveznek. Hazánk illegálisan használt tranzitországként kerül a képbe: Olaszországba rajtunk keresztül vezet a legjobban kiépített, autópályás útvonal. (Forrás: turistamagazin.hu)


The Conversation

Friss

Kína hivatalosan is betiltotta a kriptovalutákat

„A virtuális valutákkal kapcsolatos üzleti tevékenység illegális pénzügyi tevékenységnek minősül" – jelentette be Kína központi bankja, ezáltal gyakorlatilag betiltva a kriptovalutákat a kínai piacon.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Hamarosan drónokkal szállítják a kemoterápiás gyógyszereket

Az egyesült királyságbeli Isle of Wight NHS Trust egészségügyi szervezet háromhónapos tesztprogramot indított, amelyben a legénység nélküli légi járművek (UAV) használatának előnyeit vizsgálja a kemoterápiás gyógyszerek kiszállításában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Újratölthető, sötétben világító növények válthatják le az utcai lámpákat

Ambiciózus kutatóknak a nanotechnológia segítségével sikerült olyan növényeket alkotniuk, amelyek huzamosabb ideig világítanak a sötétben. Ha a technológiát tökéletesre fejlesztik, akkor a jövőben a nanonövények felválthatják a nagy energiaigényű elektromos lámpákat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!