Miss me yet? feliratú, Donald Trumpot ábrázoló matrica egy összefirkált felületen

Donald Trump a közelmúltban bejelentette, hogy 2022-ben hivatalosan is érkezik a saját, TRUTH Social nevű közösségi média platformja. Tervei szerint egy biankócéggel összeolvadva tőzsdére vinné médiavállalatát, az illetékes felügyeleti szervek azonban aggodalmukat fejezték ki az ügylettel kapcsolatban.Nagy tervek

Jelen állás szerint a TRUTH Social egy újonnan létrehozott vállalaton keresztül érkezik a piacra, amely a Trump Media and Technology Group (TMTG) médiavállalat és a Digital World Acquisition (DWAC) biankócég összeolvadásából született. Az említett megállapodásnak köszönhetően a TMTG hamarosan tőzsdére kerülhet, piaci értéke meghaladhatja az 1,7 milliárd dollárt. Trump tervei között szerepel egy TMTG+-ra keresztelt videómegosztó szolgáltatás is, ahol kiemelt szerepet kapnának a rádiós, a szórakoztató és a hírműsorok is. A frissen alapított vállalat honlapján a cég vízióját is vázolták: idővel az Amazon és a Google felhőalapú szolgáltatásaival is fel fogják venni a versenyt. Persze csak akkor, ha hatóságok nem tesznek keresztbe az egykori elnöknek.

Miről van szó?

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) a pénzügyi szektor szabályozó hatóságával (FINRA) közösen vizsgálatot indított a két cég összeolvadásával kapcsolatban.

Manapság igen sokat hallhatjuk, hogy egy startup összeolvad egy biankó vállalattal, vagy úgynevezett SPAC-cal (Special Purpose Acquisiton Company). Ezeknek a cégeknek az egyetlen célja a magánkézben és késői stádiumban lévő startupok felvásárlása. Egy ilyen biankó vállalat lényegében egy teljesen üres cég, amely hatalmas befektetői vagyonon ül. A tőzsdén jelen van, a részvényeit meg lehet vásárolni. Céljuk az előbb említett startupok felvásárlása, rengeteg tőke befektetése, így a szóban forgó vállalat tőzsdére való bevezetésének megkönnyítése. Ez a befektetési forma a 80-as években nagyon népszerű volt, aztán kicsit eltűnt, de most ismét előbukkant, és hatalmas népszerűségnek örvend a befektetők köreiben.

A felügyeleti szervek azt nehezményezik, hogy Trump állítólag találkozott a DWAC vezérigazgatójával, mielőtt a biankócég összegyűjtötte volna a szükséges tőkét. „Normális” esetben a cégek nem azonosítanak célpontot azelőtt, hogy tőkét halmoznának fel. A hatóságok arra gyanakodnak, a találkozónérdemi tárgyalásokat folytattak, ez viszont sértheti a tőzsdefelügyelet szabályait.

A DWAC a vizsgálódás hatására a napokban beismerte, hogy októberben a szabályozók információkat kértek a TMTG-ügylet bejelentése előtt történt kereskedésről és kommunikációról. A biankócég véleménye szerint a szabályozók kérései azt mutatják, hogy nem állapítottak meg jogsértést.

Érett már egy ideje

Donald Trump-ot idén a legnagyobb közösségi felületekről (YouTube, Facebook, Twitter) letiltották, miután Joe Biden megválasztása után folyamatosan csalást emlegetett, ami végül a Capitolium januári, több halálos áldozatot követelő ostromához vezetett. A platformok álláspontja szerint az egykori amerikai elnök erőszakra buzdította a követőit, ezért tiltották le.

Egy olyan világban élünk, ahol a tálibok óriási jelenléttel bírnak a Twitteren, de a kedvenc amerikai elnökötöket elhallgattatták. Ez elfogadhatatlan. […] Izgatott vagyok, hogy hamarosan posztolhatom az első TRUTH-omat a TRUTH Social oldalon. A TMTG-t azzal a küldetéssel alapítottuk, hogy mindenkinek hangot adjunk. Izgatott vagyok, hogy hamarosan elkezdhetem megosztani gondolataimat a TRUTH Social-ön, és harcolni fogok a nagy tech-cégek ellen.

-fogalmazott Donald Trump a platformmal kapcsolatos közleményében.

Amikor az összeolvadást bejelentették, a DWAC részvényárfolyama megnégyszereződött. A vizsgálat hírére 11 százalékot zuhantak a felpumpált részvények, viszont pár nappal később, egy 17 százalékos növekedés után ismét magára talált az árfolyam.

A helyzet különlegessége, hogy a DWAC tulajdonosi körének kilétét homály fedi, ahogyan azt sem lehet tudni, hogy kik toltak egymilliárd dollárt a biankócégbe.

A TMTG 2026-ra már 3,7 milliárd dolláros éves bevételt tervez.

Ne hagyd ki!