A Liverpool-i bíróság 13,5 év börtönre ítélte a 39 éves Carl Stewart-ot, miután bűnösnek mondta ki drogkereskedelemben. Az igazi érdekesség a történetben az, hogy egy darab sajt buktatta le a bűnözőt- olvasható a Merseyside-i rendőrség honlapján.


Carl Stewart az EncroChat nevezetű, titkosított kommunikációs hálózatot használta a különböző drogüzleteihez. Egyebek között kokain, heroin, MDMA és ketamin ügyleteket bonyolított le a rendszer segítségével. A „Toffeeforce" felhasználói név mögé bújó bűnöző úgy bukott le, hogy feltöltött egy képet, amelyen az arca, az alakja ugyan nem látszott, de a tenyere igen. Abban pedig egy darab érett, zsugorfóliába csomagolt Stilton sajtot tartott. A rend őrei a fotót felnagyították, majd az így már jól kivehető ujjlenyomatok alapján azonosították és elkapták a bűnözőt.

A bűnözők titkos élete


Mint kiderült, rengeteg bűnöző használja az említett szolgáltatást. A hatóságok már több mint 60 ezer felhasználót azonosítottak világszerte. Az EncroChat segítségével a bűnözők titokban intézhetik a drog- és fegyverkereskedelmi ügyleteiket. Legalábbis sokan ebben a hitben élnek.

A hatóságok az „Operation Venetic" nevű akcióban kifejezetten az EncroChat-hez hasonló programokat vizsgálják. A műveletnek köszönhetően a Merseyside-i rendőrség már több mint 60 elkövetőt dugott rács mögé. Ezek az emberek többnyire hosszú bűnlajstromot tudhatnak magukénak, melyek jellemzően drogkereskedelmet és fegyveres bűncselekményeket tartalmaznak.

A francia Gendarmerie Nationale elemzése szerint a 60 ezer főt számláló felhasználóbázis 90 százaléka bűnöző. Korábban Európa-szintű összefogás indult a kontinens hatóságai között annak érdekében, hogy minél több felhasználót nyakon csípjenek, akik az EncroChat-et használják. Ennek következtében eddig több mint ezer bűnözőt kapcsoltak le. A nagyszabású hajtóvadászatban a rendőrök több tonnányi drogot, tucatnyi illegális droglabort, rengeteg luxusautót, fegyvert és többmillió lopott pénzt foglaltak le.

The Conversation

Friss

Photo by Olga Guryanova on Unsplash

Az orvosi kamara figyelmeztette a rendőrséget a bilincs ügyében

Egyetértenek a korrupció felszámolásával, de az orvosok bilincses megszégyenítését feleslegesnek gondolják. Illetve a vesztegetők elleni fellépés is kaphatna nagyobb nyilvánosságot.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Elég lesz a normális megélhetéshez a 200 ezres minimálbér? Számoljunk!

A KSH felmérése alapján valamivel több kellene a normális megélhetéshez a magyarok szerint, mint amennyi nettó marad a megemelt minimálbérből. Mutatjuk, hogy mennyivel több.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

300 év sem volt elég, hogy megtisztítsák a Facebook-ot a gyűlölettől

A Wall Street Journal olyan belső dokumentumokhoz jutott, amelyekből kiderült, hogy a Facebook moderátorai mennyi időt töltöttek 2020-ban a kényes tartalmak ellenőrzésével. Az adatok remekül tükrözik, hogy mennyi gyűlölet és erőszak van a világban.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!