Rongálás építkezés után, vádemeléssel
Fotó: Shutterstock

Itt az intő példa, nem így kell rendezni az építkezési vitát

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben minősített rongálás miatt, mivel az általa – vállalkozóként – épített lakóházat utóbb megrongálta.


A vádirat szerint a 47 éves férfi 2021-ben a cége ügyvezetőjeként 28 millió forint vállalkozói díj ellenében egy lakóház fűtéskész szintig történő megépítését vállalta 2022 márciusáig. A vállalkozói díjból 2022 áprilisáig 26 millió forintot fizettek ki annak ellenére, hogy számos munkafolyamat a határidőre nem, vagy hibásan került elvégzésre, emiatt a felek 2022 júliusi határidő tűzésével újabb teljesítési határidőben állapodtak meg.

Tekintve, hogy a feladatokat a vállalkozó továbbra sem végezte el hiánytalanul, 2022 szeptemberében az építés-vállalkozási szerződést a sértett felmondta, ugyanakkor a vállalkozó a munkálatok hiánytalan elvégzésére hivatkozással továbbra is követelte a fennmaradó 2 millió forintot.

Tekintve, hogy a sértett nem fizetett, a vádlott 2022 szeptemberében megjelent az ingatlannál, és a már beépített és kifizetett vízvezetéket elvágta, a szennyvízcsatornát kifúrta, a szennyvíz vezetéket pur habbal befújta, két héttel később a vízbekötést szétszedte, majd kiszedte a földből és elvágta a vízvezetéket. Mikor a sértett a rongálásokat követően az eredeti állapotot helyre kívánta állíttatni, a helyszínre érkező vádlott ezt megakadályozta, majd lekapcsolta az áramot és alkalmazottjával átvágatta az elektromos vezetékeket.

A vádlott összesen 646.455 forint kárt okozott a sértettnek.

Az ügyészség a férfit folytatólagosan elkövetett nagyobb kárt okozó rongálás bűntettével vádolta meg. A büntetési tétel három évig terjedő szabadságvesztés. A nyomozást a Csornai Rendőrkapitányság munkatársai folytatták le, míg az érdemi döntést várhatóan a Győri Járásbíróság fogja meghozni az ügyben. Nyitóképünk illusztráció. Forrás: Az ügyészség weboldala.


Ne hagyd ki!