Tényellenőrzésbe kezd a közösségi oldal magyarul is, külső partnere az AFP hírügynökség lesz. Ők egyelőre egy embert vettek fel a feladatra.


A tényellenőrzés a gyakorlatban több eszköz bevetését jelenti. A hamisnak vagy megtévesztőnek ítélt tartalomtól is függően eltávolíthatják azt, felcímkézhetik hamisként, megtévesztőként vagy épp mellé tehetik az igazságot is

- írja a Szabad Európa weboldala.

Ha egy külső tényellenőrző hamisnak, részben hamisnak, vagy módosítottnak ítél egy hírt vagy egyéb tartalmat, azt a felhasználók hírfolyamaiban is kevésbé fogja megjeleníteni a Facebook. Az Instagramon az Explore és hashtag oldalakon való megjelenés blokkolásával, valamint a hírfolyamban megjelenő tartalmak közötti lejjebb sorolásával nehezebbé teszik az adott tartalom megtalálását.

Fontos tudni, hogy külső tényellenőrző önállóan nem távolíthat el tartalmat

Azoknak az oldalaknak vagy médiacégeknek tartósabban is csökkentik az elérését, amelyek rendszeresen álhíreket próbálnak terjeszteni.A Facebook hasonló ellenőrző funkciója létezett már Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban és Romániában. Most a magyar szolgáltatással együtt indult el Bulgáriában is.

Egyedül nem megy

A közösségi oldal egymaga nem tud minden álhírt kiszűrni, ez többszereplős folyamat, amely komoly vitákat generál a falhasználók, különösen a nyilvánosságot fontos eszközként használó közszereplők, politikusok körében.

A Facebook néhány hete jelentette be, hogy szigorúbb intézkedéseket fog hozni a platformján terjedő, koronavírus elleni vakcinákról szóló álhírek ellen, valamint több segítséget fog nyújtani a felhasználóknak, hogy könnyebben tájékozódhassanak saját beoltásuk érdekében.


The Conversation

Friss

Fotó:123RF

Itt a videó a világ legdrágább, 60 ezer forintos sült krumplijáról

Kétszáz dollárért, vagyis több mint 60 ezer forintért kínálja a világ legdrágább sült krumpliját egy New-York-i étterem. Ez a csúcs, a Guinness -rekordok szerkesztősége hitelesítette.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A győzelemig birkózik az MNB az inflációval

A Magyar Nemzeti Bank ma sem hagyott kétséget afelől, hogy mindaddig kitart a nemrégiben megkezdett monetáris szigorítás mellett, amíg le nem töri az elmúlt hónapokban éves összevetésben 5 százalék feletti inflációt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ha vettél ezekből a hústermékekből, ne egyél belőlük, visszakapod az árát

Három hústerméket hívott vissza a METRO Kereskedelmi Kft. elővigyázatosságból, etilén-oxid jelenléte miatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!