Tényellenőrzésbe kezd a közösségi oldal magyarul is, külső partnere az AFP hírügynökség lesz. Ők egyelőre egy embert vettek fel a feladatra.


A tényellenőrzés a gyakorlatban több eszköz bevetését jelenti. A hamisnak vagy megtévesztőnek ítélt tartalomtól is függően eltávolíthatják azt, felcímkézhetik hamisként, megtévesztőként vagy épp mellé tehetik az igazságot is

- írja a Szabad Európa weboldala.

Ha egy külső tényellenőrző hamisnak, részben hamisnak, vagy módosítottnak ítél egy hírt vagy egyéb tartalmat, azt a felhasználók hírfolyamaiban is kevésbé fogja megjeleníteni a Facebook. Az Instagramon az Explore és hashtag oldalakon való megjelenés blokkolásával, valamint a hírfolyamban megjelenő tartalmak közötti lejjebb sorolásával nehezebbé teszik az adott tartalom megtalálását.

Fontos tudni, hogy külső tényellenőrző önállóan nem távolíthat el tartalmat

Azoknak az oldalaknak vagy médiacégeknek tartósabban is csökkentik az elérését, amelyek rendszeresen álhíreket próbálnak terjeszteni.A Facebook hasonló ellenőrző funkciója létezett már Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban és Romániában. Most a magyar szolgáltatással együtt indult el Bulgáriában is.

Egyedül nem megy

A közösségi oldal egymaga nem tud minden álhírt kiszűrni, ez többszereplős folyamat, amely komoly vitákat generál a falhasználók, különösen a nyilvánosságot fontos eszközként használó közszereplők, politikusok körében.

A Facebook néhány hete jelentette be, hogy szigorúbb intézkedéseket fog hozni a platformján terjedő, koronavírus elleni vakcinákról szóló álhírek ellen, valamint több segítséget fog nyújtani a felhasználóknak, hogy könnyebben tájékozódhassanak saját beoltásuk érdekében.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!