Inkább a vekker ébresszen, mint a versenyhatóság

Szélesebb jogköröket kapott a hazai versenyhatóság (GVH) egy tavaly elfogadott, januártól hatályos törvénymódosítással. Kimazsoláztunk néhány fontos részletet.


A GVH januártól bármilyen magánterületen végezhet „hajnali rajtaütést", magántulajdonban lévő ingatlanokat és ingóságokat, gépjárműveket, adathordozókat is átvizsgálhat. A korábbi szabályok szerint erre csak akkor volt lehetősége, ha az adott ingatlannak köze volt a vizsgált céghez, például abban lakott a cégvezető. A cél az, hogy a hatóság harmadik személynél elrejtett bizonyítékok is fel tudja kutatni. A helyszíni kutatáshoz az előzetes bírósági engedély beszerzése továbbra is kötelező, mert egy ilyen vizsgálat (jogászi szakzsargonban) a személyek jogainak jelentős csorbításával jár, írja a Napi.hu a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda versenyjogi csoportjának szakvéleményét idézve.

Titkos felvételek felhasználása

Az új szabályok kifejezetten lehetővé teszik az eljárás alá vontak által készített titkos (rejtett) felvételek felhasználását bizonyítékként, feltéve, hogy nem ez a jogsértés egyetlen bizonyítéka.

Ez az új szabály feltehetőleg viták forrása lesz, mert bátoríthatja a titkos felvételek készítését, amelyeket jellemzően az érintett személyiségi jogai és az adatvédelmi, adott esetben a büntetőjogi szabályok megsértésével állítanak elő

- mondta Turi Anna, a Schönherr versenyjogi csoportjának vezetője.

A polgári perrendtartási törvényrészletesen szabályozza azokat a szempontokat, amelyeket a jogsértő bizonyítási eszköz, például egy titkos felvétel befogadása előtt a bíróságnak mérlegelnie kell, ilyen megkötést azonban a Versenytörvény új szabálya nem tartalmaz, tette hozzá a szakértő.

Változtak a „bűnbánó" cégekre vonatkozó szabályok, amelyek alapján a jogsértéséket önként feltáró vállalkozások megúszhatják a bírságot. A részletes elemzést ITT találjátok.


Ne hagyd ki!