Az ATV-nek nyilatkozott a Mol vezére
Fotó: Shutterstock

A Mol vezére az Ina-ügyről: „Rosszkor voltam rossz helyen”

Az ATV Húzós című műsorának nyilatkozott Hernádi Zsolt. A Mol vezére a napokkal korábban felvett, de hétfőn közzétett felvételen részletesen beszélt az ügyében született horvátországi ítéletről, Orbán Viktorhoz fűződő viszonyáról, a Corvinus átszervezéséről, valamint esztergomi kötődéseiről.


20 év, négy kormányfő

Hernádi Zsolt 20 éve vezeti a Mol-csoportot, a budapesti központú, nemzetközi olaj- és gázipari vállalatot, s ezalatt négy miniszterelnökkel dolgozott együtt. Mindegyik kormányfővel volt vitája és konfliktusa, de mindvégig korrekt viszonyt sikerült fenntartani velük. Elárulta azt is, hogy legélesebb vitája Orbán Viktorral volt a 2001-es gázár szabályozásról, akkor értette meg, hogy egy üzletember és egy politikus vitájában mindkét félnek igaza lehet, de csak az egyik nyerhet, s ez a vita akkor Orbán Viktor győzelmével zárult.

Az Ina-ügyről

2013-ban Horvátország Korrupció és Szervezetbűnözés Elleni Igazgatóságán keresztül vádat emeltek ellene. Eleinte azt hitte, hogy félreértés történt, aztán rövidesen egyértelmű vált, hogy komoly ügy lesz belőle. Szerinte őt azért vonták bele ebbe a perbe, mert Ivo Sanader horvát miniszterelnök reaktiválta magát, s ezt megakadályozandó összeültek a „szolgálatok" és a teljes államgépezet, hogy megakadályozzák Sanader visszatérését. Ehhez kellett kreálni egy ügyet, amelynek alapja az volt, hogy a MOL a 2000-es években több körben megvásárolta a horvát nemzeti olajtársaság, az INA közel 50 százalékát, és Ivo Sanader miniszterelnöksége idején egyben irányítást is szerzett a cég vezetésében. A horvát hatóságok a büntetőügy részeként kötöttek egy vádalkut Horvátország egyik leggazdagabb emberével, aki akkor börtönben ült. Az alku lényege az volt, hogy ha terhelőt mond Hernádi Zsoltra és Ivo Sanaderre, akkor kihozzák a börtönből, s megszüntetik ellene az eljárást. Erre az egyetlen tanúvallomásra alapszik az egész vád és az ítélet.

Hernádi Zsoltot Horvátországban jogerősen 2 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, emiatt nemzetközi körözés van érvényben ellene. Eközben Horvátország kezdeményezésére Svájcban egy választott bírósági eljárás is indult, amelyben minden vádpontban kimondták a MOL és Hernádi ártatlanságát. A magyar ügyészség is megállapította, hogy semmilyen bűncselekmény nem történt. Ennek ellenére az Interpol körözése miatt a MOL elnöke nem tud külföldre menni sem magáncéllal, sem üzleti ügyekben.

A Húzósban Hernádi Zsolt beszélt a magánvállalkozásairól, szülővárosa, Esztergom iránti erős kötődéséről, valamint a Corvinus Egyetem alapítványi átszervezéséről.


The Conversation

Ne hagyd ki!