Illegális idősotthon bukott le
Fotó: Shutterstock

Évekig működött, így bukott meg az illegális idősotthon

A Kaposvári Járási Ügyészség több rendbeli, foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat egy kaposvári nővel szemben, aki hatósági engedély nélkül működtetett idősotthont - közölte a Somogy Vármegyei Főügyészség.


Az asszony súlyos következménnyel járó foglalkozási szabályszegést követett el, míg a fia akadályozta a járványügyi intézkedések végrehajtását. A vád szerint a vádlott hosszabb ideje, hatósági engedély nélkül üzemeltetett egy idősotthont Kaposváron. A két családi házból álló épületegyüttesben mintegy 30-40 idős, több esetben ágyhoz kötött embert látott el, akiknek a gondozása során számos foglalkozási szabályt szándékosan megszegett. A mozgásképtelen sértetteknek nem biztosított megfelelő betegágyat, akik emiatt visszatérően leestek a nekik biztosított egyszerű, ágyrács nélküli heverőkről, valamint nem gondoskodott az egyik cukorbeteg sértett diabéteszes étrendjéről, ami az idős asszony súlyos rosszullétéhez vezetett. Az illegális idősotthonban sorozatosan visszatérő rühességnek csak a tüneti kezelését látta el.


2021 márciusában végül az egyik gondozott igazoltan megfertőződött koronavírussal, de a vádlott semmilyen érdemi intézkedést nem tett annak érdekében, hogy a gondozottakat, illetve az ott dolgozó ápolókat megóvja a megbetegedés közvetlen veszélyétől. Az idősotthont végül a hatóságok egy közérdekű bejelentés alapján járványügyi zárlat keretében kiürítették, a gondozottakat állami fenntartású otthonokban helyezték el.


A vádlott fia a hatóságok járványügyi intézkedését, így különösen a gondozottak elszállítását agresszív, fenyegető viselkedésével rövid ideig akadályozta, ezért neki járványügyi védekezés akadályozásának bűntette miatt kell felelnie. Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában az asszonnyal szemben végrehajtandó szabadságvesztés, végleges hatályú foglalkozástól eltiltás és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt, míg fiával szemben pénzbüntetés kiszabását javasolta. (Nyitóképünk illusztráció)


The Conversation

Ne hagyd ki!