Amerikai postahivatal

Az amerikai postaszolgálat belbiztonsági részlege egy olyan programot vetett be, amely nyomon követi az amerikai polgárok közösségi média-tevékenységét – adta hírül a Yahoo News.


A program az iCop fantázianevet kapta. Első ránézésre azt is gondolhatnánk, hogy egy új Apple termékről van szó, de a valóság köszönőviszonyban sincs ezzel a feltételezéssel (legalábbis reméljük). Az Internet Covert Operations Program, röviden iCop, az amerikai posta belbiztonsági részlegének legújabb, fű alatt bevezetett megfigyelőrendszere. A folyamatban elemzők böngészik a közösségi oldalakat, elsődlegesen uszító, felforgató tevékenységek után kutatva. Az így megszerzett információkat aztán továbbítják más kormányszerveknek is.

Szabadság és demokrácia

A Yahoo News hozzájutott egy hivatalos jelentéshez, amelyben a posta belbiztonsági részlege és az iCop elemzői gyanús tevékenységek megfigyeléséről számoltak be, amelyek egy szerveződő nemzetközi és belföldi tüntetéssorozatra hívták fel a figyelmet. Ezeket a megmozdulásokat a világ több országában szervezték a „szabadság és a demokrácia" jegyében, javarészt a lezárások és az 5G hálózatok ellen. A jelentésben Facebook, Parler és Telegram aktivitások képernyőfotói szerepelnek bizonyítékként, néhány fejezet a „Proud Boys" nevezetű, szélsőséges nézeteket valló csoport tagjainak beszélgetéseit tartalmazza. A jelentésben név szerint is megnevezték a lázító csoporttagokat.

Nincs itt semmi látnivaló, haladjanak tovább!

Az Egyesült Államok Postaszolgálata a Business Insider-rel azt közölte, hogy a belbiztonsági részlegük elemzői továbbra is figyelni fogják a gyanús tevékenységeket, de hozzátették, hogy csak a publikusan elérhető adatokat vizsgálják. Az ügynökség a Yahoo News-nak elmondta, hogy a szakembereik a bűnüldöző szervekkel összedolgozva olyan tevékenységeket akarnak kiszűrni, amelyek veszélyeztethetik a postai szolgáltatások, köztük a levelek és csomagok kézbesítésének biztonságát.

Sok a baj

A posta számos kritikát kapott az elmúlt hónapokban. Komoly indulatokat váltott ki a lakosságból, amikor 2020-ban, az elnökválasztásra készülve a cég közölte, hogy a túlterheltség miatt nem tud minden szavazólapot időben kézbesíteni. Mivel rengetegen akartak így voksolni, sokan választási csalást kiáltottak. A Capitolium lerohanását követően ismét napirendre került, hogy a kormány milyen módon követhetné legálisan a lakosok közösségi médiatevékenységét, hiszen az ostromot is ott szervezték. Egy postásról pedig ki gondolná, hogy belbiztonsági szakemberként is megállja a helyét?


The Conversation

Ne hagyd ki!