Nem a KSH hibázott az embergós adatok közlésekor
Fotó: Shutterstock

Megvan a felelős a KSH-adatok idő előtti közlése ügyében

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) vezetői és munkatársai nem küldtek embargós adatot jogosulatlan félnek - közölte a KSH, miután belső vizsgálatot folytatott a hivatalos statisztikai adatok előzetes hozzáféréséhez kapcsolódó embargó szabályainak megsértése ügyében.


A KSH a 2023. február 4-én tudomására jutott esetet vizsgálta, amely szerint a Makronóm Intézet a február 6-i megjelenésű kiskereskedelmi adatok hivatalos közlését megelőzően embargós statisztikai adatok alapján készült elemzést juttatott el a sajtónak. A vizsgálat megállapította, hogy a hivatalos közlést megelőzően, egy - az adatokhoz előzetes hozzáférés keretében szabályosan hozzájutó, az embargó szabályait elfogadó nyilatkozattal rendelkező - címzett titkársága továbbította a Makronóm Intézet számára a gyorstájékoztató adatait. Az eset az előzetes hozzáférésben részesülő címzett által elismert tévedésből történt - írja a KSH közleményében.


Felidézik, hogy a hivatal tájékoztatási és kommunikációs politikája kimondja: az embargó megsértése maga után vonhatja a KSH által nyújtott előzetes hozzáférés lehetőségének visszavonását. A KSH az embargósértés ügyében a hivatkozott rendelkezéssel összhangban úgy döntött, hogy az érintett előzetes hozzáférési lehetőségét a hivatalos statisztikai adatokhoz azonnali hatállyal visszavonja. Annak érdekében, hogy az embargó szabályainak megsértése, illetve az ezáltal potenciálisan okozott károk bekövetkezése elkerülhető legyen a KSH az előzetes hozzáférés és a közzétételi naptár szerinti nyilvánosságra hozatal között fennálló időtartamot rövidíti. A gyorstájékoztatókat ezentúl a megjelenés napját megelőző naptári napon 18 órakor juttatja el az előzetes hozzáférésre jogosultak részére - közölte a KSH.


A közleményben a KSH ismételten nyomatékosan felhívta minden érintett figyelmét az előzetes hozzáférés szabályainak - nyilatkozatban vállalt - betartására, miszerint a gyorstájékoztatók tartalmát tilos a hivatalos közzétételt megelőzően nyilvánosságra hozni, illetve harmadik személy részére továbbítani.


Ne hagyd ki!