Sapkás Lyft sofőr halad a forgalomban utasával, a céget nemi erőszak miatt perlik az emberek
Fotó: Unsplash

Évente több ezer embert zaklatnak a taxisappos ragadozók

Az egyesült államokbeli Lyft taxi applikáció története során először nyilvánosságra hozta a biztonsági jelentését, amelyben szexuális zaklatásokról, fizikai bántalmazásokról és halálos balesetekről számol be a vállalat.


Vérlázító adatok

A szóban forgó biztonsági jelentésből arra lehet következtetni, hogy a Lyft nemcsak a szolgáltatásaiban hasonlít a Uber-re, hanem az applikációval kapcsolatba hozható, hivatalosan dokumentált erőszakos cselekedetek számában is. Bár a Lyft tájékoztatása szerint az utazások túlnyomó többsége, körülbelül 99 százaléka teljesen biztonságos volt, egyáltalán nem lehet figyelmen kívül hagyni a napvilágot látott adatokat. 2017 és 2019 között:

  • 105 halálos kimenetelű gépjármű balesetet,
  • 10 fizikai bántalmazással összefüggő halálesetet,
  • és 4158 szexuális zaklatást jelentettek a vállalatnak, amiből 360 eset nemi erőszakba torkollott.

A cég szerint a szexuális zaklatások 52 százalékát utasok, 38 százalékát sofőrök, a fennmaradó 10 százalékot pedig harmadik felek, például bűnüldöző szervek jelentették be. Összehasonlításképp az Uber 2017 és 2018 között 5981 szexuális zaklatási ügyet dokumentált.

Nehéz idők jönnek

A Lyft igen nehéz helyzetben van, ugyanis olyan emberek tetteiért kell a bíróságon felelnie, akik csupán közvetett kapcsolatban állnak a céggel. A zaklatási ügyek miatt utasok tucatjai indítottak pert az taxi app ellen, az első tárgyalásra várhatóan 2022-ben kerül sor.

A valós adatok még rosszabbak lehetnek, hiszen a szexuális erőszak áldozatai sokszor hónapok, évek elteltével szánják rá magukat, hogy jelentsék a bűncselekményt, erre a Lyft is felhívta a figyelmet.

Minden szám mögött ott van egy ember, aki átélte az esetet. Egyszerűen fogalmazva, egyetlen ilyen eset is túlságosan soknak számít. Fáradhatatlanul azon dolgozunk, hogy folyamatosan javítsuk az utasok és a sofőrök biztonságát.

-olvasható a Lyft közleményében.

A vállalat biztosított mindenkit, hogy a gyanúba keveredett embereket örökre eltiltották a Lyft szolgáltatásaitól.


Ne hagyd ki!