Hiába az ukrán paansz, törvényes a magyar-orosz gázszerződés
Fotó: Shutterstock

Kijev hoppon maradt, nem sérti az uniós jogot a magyar-orosz gázszerződés?

Tudomása szerint nincs semmi törvénytelen a Magyarország és az orosz Gazprom között megkötött gázszerződésben − jelentette ki Josep Borell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős képviselője. Ukrajna azért fordult az EU-hoz, hogy vizsgálja felül a magyar−orosz gázszerződést, ugyanis Kijev szerint az jogsértő.Borell nem lát problémát

Member states are free to do bilateral agreements, as far as I know, there is nothing illegal, nothing that goes against European law, on this deal between Hungary and Gazprom,

idézi a Reuters hírügynökség Josep Borell kijevi kijelentését.

Magyar fordításban ez annyit tesz

A tagállamok szabadon köthetnek kétoldalú szerződéseket. Tudomásom szerint nincs semmi törvényellenes a Magyarország és a Gazprom közötti megállapodásban, semmi, ami ellentétes lenne az európai joggal.

Az egyezség

A magyar-orosz megállapodás tíz plusz öt évre, azaz tizenöt évre szól, azonban tíz év után van opció a vásárolt mennyiség módosítására, adott esetben csökkentésére. A szerződés évi 4,5 milliárd köbméter gáz megvásárlására vonatkozik, ezt a mennyiséget a Gazprom két útvonalon szállítja Magyarországra: 3,5 milliárd köbmétert déli irányból, az október 1-jétől üzembe álló szerb-magyar interkonnektoron keresztül, illetve 1 milliárd köbmétert Ausztria felől.

Az árról annyit lehet tudni, hogy az Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megfogalmazása szerint jóval kedvezőbb, mint amit a most lejáró, 1995-ben megkötött szerződés alapján fizetett a magyar fél. Pontos összeget nem mondott.

Ne hagyd ki!