Maszkot, kesztyűt viselő légiutaskísérő segít bekötni egy maszkos utas övét, pilóták tiltakoznak a maszkviselés ellen
Fotó: Shutterstock

Pilóták perelik az amerikai járványügyi központot

Az Egyesült Államok március 10-én meghosszabbította a kötelező maszkviselést, amely a tömegközlekedésre, így a kereskedelmi repülésre is vonatkozik. A pilóták tajtékoznak.


Nagy amerikai légitársaságoknál dolgozó pilóták egy csoportja beperelte az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központot (CDC) a meghosszabbított maszkviselési kötelezettség miatt. Az új rendelet minimum április 18-ig érvényben marad, az esetleges enyhítésről az új variánsok megjelenésének kockázata, a nemzeti járványügyi adatok és a legújabb tudományos konszenzus alapján fognak dönteni.

A periratot 10 pilóta nyújtotta be a szövetségi bíróságra, akik a JetBlue, az American Airlines, és a Southwest Airlines légitársaságoknál dolgoznak.

Azt állítják, hogy „az új szövetségi politika számtalan tudományos és orvosi tanulmányt és cikket figyelmen kívül hagyott, amelyek azt mutatják, hogy az arcmaszkok legalább 68 módon károsak az emberi egészségre”.

Azt is nehezményezik, hogy a CDC előzetes figyelmeztetés nélkül hosszabbította meg a kötelező maszkviselést.

Rakoncátlan utasok

A pilóták egy sajátos problémára is rámutattak. Komoly aggályaik vannak a maszkviselés biztonsági vonatkozásaival kapcsolatban.

Periratukban kifejtették, hogy a 2021-es év a kereskedelmi légiközlekedés történetek legrosszabbja volt a nem megfelelően viselkedő utasok tekintetében. Ennek oka egyszerű: az utasok rengeteget balhéznak, mert nem képesek a biztonság érdekében néhány órát maszkban tölteni a repülőgépeken.

A Szövetségi Légügyi Hatósághoz (FAA) 2021-ben 4290 maszkviseléssel kapcsolatos bejelentés érkezett. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a szabálysértő incidensek 75 százaléka abból fakadt, hogy az utasok „vehemensen tiltakoztak a maszkviselés ellen”. Az ügynökség tavaly január óta összesen több mint 682 ezer dollárnyi büntetés szabott ki az említett utasokra.

A követelések

A kereset azt is állítja, hogy a CDC figyelmen kívül hagyja, hogy a kötelező maszkviselés „rontja a pilóták egészségét”, így veszélyezteti a repülés biztonságát.

A repülés előtti és alatti maszkviselés számos orvosi problémát okoz számunkra. A maszkviselési kötelezettség, amely már a mindennapi életünk részévé vált, az úgynevezett „maszkfáradtság” kialakulásához vezetett. A maszkfáradtság egyfajta energiahiány, amely a maszkok huzamosabb viselése miatt alakul ki

-írják a pilóták a beadványban.

A felperesek véleménye szerint erkölcsi kötelességük, hogy jogilag is cselekedjenek.

Azt kérik a bíróságtól, hogy szüntesse meg a maszkviselésre vonatkozó követelményt, a világ összes repülőteréről, közlekedési csomópontjáról és más helyszínéről távolítson el minden olyan táblát, amely az utasokat maszkviselésre szólítja fel, valamint térítse meg a jogi költségeket.

A JetBlue, az American Airlines és a Southwest egyelőre nem reagált a hírekre.

The Conversation

Ne hagyd ki!