Dollármilliárdokra perelték a Mekit
©Anton Ivanov/123RF.COM

Tízmilliárd dollárra perelték a Mekit

Az ismert amerikai üzletember, Byron Allen két vállalata az afro-amerikaiakkal szembeni diszkrimináció miatt kezdeményezett eljárást a gyorsétteremlánc ellen, írja a Reuters.


Az indítvány szerint a McDonald's elenyészően kevés olyan médiavállalatot von be a hirdetési kampányaiba, amelyek tulajdonosai afro-amerikaiak. Az 1,6 milliárd dolláros hirdetési keretéből csupán 5 millió dollárt csorgatott ilyen vállalkozásoknak 2019-ben, miközben amerikai fogyasztóbázisának 40 százaléka ebből a körből kerül ki.

A McDonald's, számos más amerikai vállalathoz hasonlóan, nyíltan vállalja elkötelezettségét a sokszínűség és a befogadás mellett, de ezek csak üres szavak

– olvasható a beadványban.

Többfrontos támadás

Byron Allen személyesen is beperelte a Mekit. Azt szeretné elérni, hogy a vállalat 2024-re a mostani 2-ről 5 százalékra növelje a hirdetési költéseit az afro-amerikaiak által birtokolt médiavállalatoknál. Sőt, azt is elvárja a gyorsétteremlánctól, hogy jobban bevonja azokat a vállalatokat a kampányaiba, melyek nők, ázsiaiak, spanyol ajkúak, vagy éppen az LMBTQ közösség tagjai kezében vannak.

A McDonald's a vádakra reagálva azt közölte, az elmúlt időszakban kétszeresére növelte a korábban alulreprezentált vállalatok bevonását. Hozzátették, szigorúan kivizsgálják az ügyet, és a lehető legmegfelelőbben fognak eljárni.

Szeret a bíróságra járni

Nemrég a General Motors-t is megtámadta az üzletember. Az autógyártó vállalatot nagyjából ugyanazzal vádolta, mint a Mekit, a vádakat részben újságokból kivágott hirdetésekkel támasztotta alá. Az ügyre reagálva a General Motors ígéretet tett arra, hogy több olyan vállalatnál fog hirdetni, amelyeket afro-amerikaiak vezetnek.

Byron Allen 2015-ben a Comcast TV-hálózatot perelte 20 milliárd dollárra, amiért a vállalat elutasította műsorainak szórását. Ezt a pert végül elvesztette, mert a Legfelsőbb Bíróság döntése szerint nem tudta bizonyítani a diszkrimináció tényét.


Ne hagyd ki!