Értékes húskészítményekkel vesztegettek meg egy adóhivatalis dolgozót
Fotó: Shutterstock

Elég ciki, de értékes húsárukkal vesztegettek meg egy NAV-ost

Üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 18 személy, köztük négy adóhatósági dolgozóval szemben a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség.


A vádirat szerint egy kormánytisztviselő az adóhatóság olyan osztályán dolgozott beosztottként, amelynek feladata a végrehajtási ügyek intézése volt. Itt épített ki jó kapcsolatot ki olyan vállalkozókkal, akik az adóhatóság célkeresztjébe kerültek- derül ki a Központi Nyomozó Főügyészség közleményéből.

A férfi az ismeretségi körébe tartozó vállalkozóknak olyan információkat és adatokat adott ki, amelyek azt a látszatot keltették, hogy neki köszönhetően úsztak meg büntetéseket, további vizsgálatokat. Több ügy soron kívüli elintézésére is vállalkozott, továbbá segítette a kérelmek, nyomtatványok megfelelő kitöltését, elkerülve ezzel a hiánypótlás miatti időveszteséget.

A kormánytisztviselő az ügyintézésbe alkalmanként bevonta három kollégáját is, akik aktívan közreműködtek az ügyek elintézésében, vagy az adatok kiadásában.

A kormánytisztviselő a jogellenes segítségnyújtásért cserébe rendszeresen jogtalan előnyt kért, az ügyintézés ellentételezéseként például mobiltelefont, vacsorameghívást és különböző nagyobb értékű húskészítményeket fogadott el.

Vádiratában az ügyészség a kormánytisztviselővel szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés és pénzbüntetés kiszabására, valamint – a jogellenes gazdagodás erejéig – vagyonelkobzás elrendelésére tett indítványt, illetve valamennyi kormánytisztviselő vonatkozásában indítványozta a köztisztviselői foglalkozástól határozott időre történő eltiltást.

Ne hagyd ki!