Egy tál popcorn és egy távirányító látható egy fa felületetn egy TV előtt, amelynek képernyőjén a Netflix 13 okom volt című sorozata megy
Fotó: Shutterstock

A Netflix nem felelős, ha valaki öngyilkos lesz a sorozata miatt

A 13 okom volt című sorozat miatt került bajba a Netflix.


Tragikus következmény

A „13 okom volt” népszerű Netflixes kamaszdráma-websorozat, Clay Jensen és Hannah Baker történetét mutatja be. A sorozat egy igen súlyos témát boncolgat. Hannah öngyilkosságot követett el, miután képtelen volt elfogadni a róla terjesztett pletykákat, a barátai viselkedését, valamint azt, hogy nem kapott segítséget sem tőlük, sem az iskolájától. Egy doboznyi kazettán fejti ki a 13 okot, mely a döntésében szerepet játszott.

Arra valószínűleg még a Netflix sem számított, hogy a történet mekkora hatást fog gyakorolni a nézőkre.

John Herndon augusztusban beperelte a streamingszolgáltatót, az állítva, hogy lánya a sorozat miatt követett el öngyilkosságot. Pontosabban nem csak a sorozat miatt, de döntésében kritikusan fontos szerepet játszott a Netflix alkotása.

A szólásszabadság érdekében

Mint kiderült, a Herndon család nem a sorozat tartalma miatt támadta a Netflixet. A felperesek képviselői a Netflix algoritmusára építették az ügyet. Azzal vádolták a streamingszolgáltatót, hogy az algoritmusa olyan tartalmakat ajánl a fiataloknak, amelyek súlyosan károsíthatják mentális egészségüket. A felperesek szerint a Netflix kiszolgáltatott gyerekeket használ ki öncélúan úgy, hogy pontosan tisztában van azzal, milyen következményekkel jár, ha a szóban forgó sorozathoz hasonló tartalmaknak teszi ki a fiatalokat.

A vállalat azzal védekezett, hogy a tartalmi korlátozás a kreatív alkotások cenzúrázásához vezetne.

Yvonne Gonzalez Rogers szövetségi bíró végül elutasította a felperesek keresetét a szólásszabadság védelmére alapozva. Továbbá kimondta, hogy a Netflix nem perelhető azért, mert a műsorait saját platformján népszerűsíti, ajánlja az előfizetőinek.

Ez egy tragikus eset, de nem gondolom, hogy az ügy megállja a helyét a bíróságon

-kommentálta döntését Gonzalez.

A családot képviselő ügyvédi irodának január 18-ig van ideje fellebbezni a döntés ellen.

Ne hagyd ki!