A szomszéd torkának esni vagy megegyezni? Indulhatnak a társasházi közgyűlések
Fotó:123RF

Egymásnak esni vagy megegyezni? Indulhatnak a társasházi közgyűlések

A járványügyi korlátozások enyhülésével, hosszú kényszerszünet után újra lehetséges társasházi közgyűlést tartani.


A Magyar Közlönyben megjelent szabály szerint újra össze lehet hívni a tulajdonoskat. Ha pedig az éves elszámolásról és a következő évi költségvetésről való döntés vagy más kötelező döntés határideje a veszélyhelyzet ideje alatt 2021. július 1. napján vagy azt megelőzően járt le, és ezekben az ügyekben a veszélyhelyzet ideje alatt irányadó szabályok alkalmazásával nem született döntés, akkor e tárgykörökben 2021. október 15. napjáig kell a közgyűlésnek döntenie.

A szabályok

Ha a közös képviselő (intézőbizottság) megbízatása a veszélyhelyzet ideje alatt 2021. július 1. napján vagy azt megelőzően járt le, a közös képviselő (intézőbizottság) az új közös képviselő (intézőbizottság) megválasztásáig, de legkésőbb 2021. október 15. napjáig köteles a feladatait - változatlan díjazás mellett - ellátni.

Ha a közös képviselő (intézőbizottság) megbízatása a veszélyhelyzet ideje alatt az más okból szűnt meg, vagy a közös képviselő (intézőbizottság) a veszélyhelyzet folytán nem volt képes ellátni a feladatait, az új közös képviselő (intézőbizottság) megválasztásáig a feladatokat a számvizsgáló bizottság látja el. Számvizsgáló bizottság hiányában, vagy ha a veszélyhelyzet folytán a számvizsgáló bizottság sem volt képes eljárni, az új közös képviselő (intézőbizottság) megválasztásáig a feladatokat bármely tulajdonostárs elláthatja.

A veszélyhelyzet ideje alatt 2021. június 1-ig irányadó szabályok szerint csökkent létszámmal eljáró intézőbizottság az új közös képviselő (intézőbizottság) megválasztásáig látja el a feladatait.

Az új közös képviselőt (intézőbizottságot) 2021. október 15-ig kell megválasztani, feltéve, hogy erről a veszélyhelyzet ideje alatt irányadó szabályok alkalmazásával nem született döntés.

Az előzmények

A társasházi közgyűlések megtartását a tavaly novemberben tiltották meg, amelyet egyes jogértelmezés szerint 2021. május 22-vel hatályon kívül helyeztek. Ennek alapján a közgyűléseket 2021. május 23-tól, vasárnaptól újra megtarthatják a lakóközösségek. Nem sokkal később azonban kiderült, hogy ez nem így van, ezért fontos, hogy a hétfőn megjelent jogszabály tisztázta a helyzetet, írja a napi.hu.


The Conversation

Ne hagyd ki!