Rekordfizetést adott magának a brit milliárdos. Na jó, nem bérként, osztalékként.


Sir Chris Hohn tavaly 479 millió dollárt (nagyjából 144,7 milliárd forintnak megfelelő összeget) fizetett ki magának osztalékként a kizárólagos tulajdonában álló, 2003-ban alapított The Children's Investment Fund-ból. Jó éve volt, a vállalkozás 66 százalékos növekedéssel 695 millió dolláros adózás előtti eredményt ért el.

De számoljunk inkább fontban, ha már a legjobban kereső britről van szó. Sir Chris Hohn naponta 940 000 angol fontot keresett, ami az ottani átlag kilencezerszerese, 1700-szorosan haladja meg a miniszterelnök, Boris Johnson fizetését.

Az eddigi rekordot a fogadásokra szakosodott Bet365 többségi tulajdonosa, Denise Coates tartotta a maga szerény 323 millió fontos kifizetésével, ezt körözte most le Sir Chris Hohn 20 millió fonttal.

Csúcsgazdag jótevő

Sir Chris Hohn a bőkezű emberbarátok közé tartozik, több mint 386 millió dollárt adományozott különböző ügyekre. Fő területe a klímaváltozás elleni küzdelem, piszkálja is rendesen azokat a cégvezetőket, akik nem hozzák nyilvánosságra a vállalatuk szén-dioxid kibocsátási adatait. Emellett ő az egyik legnagyobb támogatója az Extinction Rebellion nevezetű globális környezetvédelmi mozgalomnak is.

Luke Hildyard, a High Pay Centre ügyvezető igazgatója erőteljesen bírálta a csúcsjövedelmek rendszerét. Azzal érvelt, hogy ezeket a kifizetéseket keményebben kellene adóztatni, hogy az így befolyó összegből emelni tudják a szerényebb keresetűek fizetését. Mint a példa mutatja, lenne miből.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Reagált a bírálatokra a Ryanair, az utasok járnak jól

A diszkont légitársaság öt napon belül visszafizeti a törölt járatokra szóló jegyek árát a cég csütörtöki bejelentése szerint.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A szállodások 350 ezerért sem találnak 8 általánost végzett szobaasszonyt

A munkaerőhiány már most, 50-60 százalékos kihasználtságnál is fékezi a növekedést a szállodaiparban, mert azok a szálláshelyek, amelyek reménytelenül próbálják feltölteni üres álláshelyeiket, nem tudnak sem több vendéget fogadni, sem az elvárt színvonalú kiszolgálást nyújtani. Szakmai szövetségük több javaslattal állt elő.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Kínos, mondhatni ciki ügyben bírságolt a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 3 millió forintos bírságot szabott ki az „Év Terméke" díjat korábban osztó cégre, amiért az hiányosan teljesítette a saját maga által vállalt kötelezettségeket.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!