Egy szakállas, piros csokornyakkendős munkavállaló mindjárt halálra unja magát a dögunalmas munkahelyén, miközben a billentyűzetet nyomkodja.
Fotó: Shutterstock

Ezek a világ legunalmasabb és legizgalmasabb munkái

Az Essex Egyetem kutatói öt különböző kísérletben több mint 500 embert kérdeztek meg, véleményük szerint melyek a legunalmasabb munkakörök és hobbik. Az is kiderült, milyen tulajdonságokat társítanak az adott munkakörben dolgozó emberekhez. Nézzük az eredményeket!A válaszadók egyöntetűen a pénzügyet jelölték meg a világ legunalmasabb iparágaként, az ágazattal kapcsolatos pozíciók a lista első öt helyéből négyet foglalnak el.

Külön érdekesség, hogy az „unalmas” munkákat betöltő emberekre sokan úgy tekintenek, mint akik nem értenek a munkájukhoz, ez még a kutatókat is meglepte.

Azt hittem, hogy a könyvelőket ugyan unalmasnak gondolják, de egyben hatékonynak is tekintik őket, akiknél nem létezik tökéletesebb ember, hogy megcsinálja az adóbevallást

-értetlenkedett Wijnand Van Tilburg, a tanulmány társszerzője és az egyetem pszichológiai tanszékének vezető oktatója.

Tilburg kifejtette, hogy az unalmasnak tartott embereket általában nem szeretik, a környezetükben lévők pedig gyakran kerülik őket, nagyrészt az előítéletek miatt. A másokról megfogalmazott véleményünk változhat az idő múlásával, de az „unalmas” embereknek gyakran nincs lehetőségük bebizonyítani, hogy a róluk alkotott sztereotípiák tévesek.

Maga a tény, hogy az emberek úgy döntenek, hogy elkerülik őket, társadalmi kiközösítéshez és magányhoz vezethet, ami negatív hatással van az életükre

-fogalmazott Tilburg.

A válaszadók egyebek között az érdektelen, a humortalan jelzőket párosították az "unalmas" emberekhez, akik véleményük szerint állandóan csak panaszkodnak.

Nézzük az eredményeket!

Az 5 legunalmasabb munkakör:

 1. Adatelemzés
 2. Könyvelés
 3. Adó-/biztosítás
 4. Takarítás
 5. Banki tevékenység

Az 5 legizgalmasabb munkakör:

 1. Előadóművészet
 2. Tudomány
 3. Újságírás
 4. Egészségügy
 5. Tanítás

Az 5 legunalmasabb hobbi:

 1. Alvás
 2. Vallás
 3. Tévénézés
 4. Állatok megfigyelése
 5. Matematika

Fontos észben tartani, hogy ez egy viszonylag kis létszámú tanulmány, többnyire egyesült államokbeli résztvevőkkel, így az eredmény nem reprezentatív .

Ne hagyd ki!