Tanulságos lehet, milyen új szakemberekre van szükség nyugatabbra manapság
Fotó: Shutterstock

Európai menedzser-karrierre vágysz? Így lehetsz sikeres

Bizonyos szaktudásokra igencsak nagy a kereslet szerte Európában. Az azzal rendelkező szakemberekért versenyeznek a vállalkozások. Egy nemzetközi üzleti-közösségi portál összegyűjtötte, milyen menedzserekre lehet a legnagyobb igény manapság a kontinensen.


Ők lehetnek a legkeresettebb menedzserek Európában

A LinkedIn nemzetközi üzleti-közösségi portálon az elmúlt négy évben feladott több millió álláshirdetés alapján a fenntarthatósággal, a kiberbiztonsággal, az adatelemzéssel és az üzletfejlesztéssel foglalkozó szakemberek lehetnek a legkeresettebbek manapság Európában.

Ezek az adatok azt mutatják, hogy a gazdasági bizonytalanság ellenére a megfelelő készségekkel rendelkező jelöltekre igenis nagy a kereslet. A munkáltatók Európa-szerte olyan szakembereket keresnek, akik a vállalkozások előtt álló mai problémák kezelésében profik. Ezek a problémák 2023-ban főként a környezetvédelem és az adatbiztonság köré csoportosulnak, illetve – mint mindig – az értékesítéssel foglalkozó szakemberek iránt nagy a kereslet, mivel a vállalkozások a kihívásokkal teli makrogazdasági körülmények között is növekedést szeretnének elérni

- idézi Josh Graffot, a LinkedIn ügyvezető igazgatóját a VG.

Őket keresi a brit, a francia és a német piac

Németországban például az értékesítéssel és a márkamenedzsmenttel kapcsolatos munkakörök állnak az élen. Leginkább az értékesítés fejlesztésével foglalkozó szakembereket keresik. Ezután jönnek a növekedésben segíteni tudó menedzserek, valamint a márkaépítésben szakértők.

Franciaországban az energiaközvetítő is szerepel a top 5 legjobban keresett szakember között. Ő az, aki segíti az energiaszolgáltatókkal kapcsolatos vállalati döntések meghozatalát. Például összehasonlíta a kereskedelmi gáz- és villamosenergia-ajánlatokat.

Az Egyesült Királyságban pedig egy új munkakör az ügyfélsiker-tanácsadó is dívik (például ügyfelekkel foglalkozik, jelentős szoftverismeretet is igényel – a szerk.), valamint keresettek a fenntarthatósági kérdésekkel és termékfejlesztéssel foglalkozó szakemberek.

Válságálló ágazatok

De mi a helyzet Magyarországon? Idehaza jónéhányan veszíthetik el a munkájukat a következő hónapokban egy új felmérés szerint. Az 508 vállalatvezető megkérdezésével készült reprezentatív kutatás alapján a magyarországi munkáltatók 32 százaléka tervezhet létszámleépítést, valamint 22 százalékuk munkaerőbővítést 2023 első negyedévében. Azonban arról, hogy tömegek kerülhetnek az utcára, nincs szó.

A piacon egyelőre nem érzékelhető tömeges elbocsátás. Ez csupán bizonyos területeken jellemző, egyes szakmákban ugyanakkor továbbra is munkaerőhiány van. Arra számítunk, hogy a munkaerőpiac dinamikája lelassul: mind a cégek, mind a munkavállalók kivárnak ahelyett, hogy új lehetőségek után néznének. A cégek oldalán továbbra is komoly bizonytalanság érzékelhető

- nyilatkozta Fehér Tamást, a felmérést végző ManpowerGroup magyarországi ügyvezető igazgatója.

A szakember elmondta, hogy az ágazatokat vizsgálva a pénzügyi-, az ingatlan- és az IT-szektorokban várható nettó létszámbővítés. Az egészségügy és élettudományok, valamint az energia és közművek területén stagnálás valószínűsíthető az alkalmazottak számában. Máshol inkább létszámleépítésre lehet számítani, leginkább a kommunikációs szolgáltatásoknál, illetve az alapanyag- és feldolgozóiparban.

Ne hagyd ki!