Az Amazon logója átalakítva egy dühös arccá egy tüntetésen, riporterek, tüntetők láthatók a háttérben
Fotó: Shutterstock

Háború az Amazon ellen: tucatnyi raktárt vontak blokád alá az aktivisták

A "Make Amazon Pay" , ami szakszervezetek, esélyegyenlőségi és klímavédelmi csoportok nemzetközi koalíciója, nagyszabású akciót szervezett az Amazon ellen, miközben az Extinction Rebellion környezetvédelmi csoport bekötőutakat és raktárbejáratokat zárt le.Fizess, Amazon!

Bár a két csoport egymástól függetlenül akciózik, mindkettő a Black Friday miatt mozgósította a tagjait. A Make Amazon Pay főleg azt nehezményezi, hogy az óriáscég hatalmas bevételei ellenére nagyon keveset oszt vissza a dolgozóknak. Arra szólította fel az Amazon munkavállalóit, hogy tiltakozásuk jeléül az egyik legfontosabb kereskedelmi eseményen, a Black Friday-n tagadják meg a munkavégzést és tüntessenek az igazságosabb bérekért, bánásmódért. Az Amazon jellemzően nem engedélyezi a szakszervezetek alapítását, így a munkavállalók hivatalosan nem tiltakozhatnak. A legtöbb alkalmazott vélhetően nem fogja megtagadni a munkavégzés.

A kampánycsoportok -amelyekben Amazon dolgozók is találhatók- tüntetést szerveztek az Amazon épületeinél Coalville-ben, Leicestershire-ben, Coventry-ben, Peterborough-ban és londoni központjában is.

A csoport az egész világon mozgósította az aktivistákat. Németországban a Verdi szakszervezet szerda este sztrájkra szólította fel a nagyobb hajózási központok alkalmazottait. Franciaországban a CGT kérte arra a dolgozókat, hogy tagadják meg a munkavégzést.

Világszerte cseknem 50 szervezet támogatja a Make Amazon Pay koalíció által közzétett "közös követeléseket", amelyek egyebek között az alábbiakat tartalmazzák:

  • emeljék a raktári dolgozók fizetését, valamint a veszélyességi és csúcsidőszaki pótlékokat is
  • állítsák le a munkavállalók megfigyelését és csökkentsék a szigorú termelékenységi kvótákat
  • hosszabbítsák meg a betegszabadságokat, szigorúbban kövessék nyomon a Covid-19 terjedését, és átfogóbban tájékoztassák a dolgozókat a munkahelyi járványhelyzetről
  • szüntessék meg az alkalmi foglalkoztatási státusz és engedélyezzék a szakszervezeti működést
  • adóparadicsomok és jogi kiskapuk kihasználása nélkül fizessenek adót

Konzumerizmus

Mindeközben az Extinction Rebellion drasztikusabb lépésekre szánta el magát. Helyszíni tudósítók beszámolója szerint a csoport tagjai Tilburyben, Essexben és a Bristol melletti Avonmouthban blokád alá vonták az Amazon-központokat. Továbbá Manchesterben, Newcastle-ben, Németországban és Hollandiában is mozgósították embereiket. Összesen 15 központot „foglaltak el". Ebből 13 az Egyesült Királyságban található.

A fekete péntek a túlfogyasztás iránti megszállottságot testesíti meg, ami egyenes úton vezet egy élhetetlen bolygó felé. Az Amazon és a hozzá hasonló vállalatok kihasználták a kényelem iránti vágyunkat, és a természet rovására túlfogyasztásra ösztönzik a vásárlókat.

-közölte a csoport.

Az aktivisták az egyenlő és méltányos bérekért, a felelősségteljes, fenntartható működésért és a jobb munkakörülményekért küzdenek. Korábban részletesen is foglalkoztunk az Amazonnál uralkodó állapotokról, EBBEN A CIKKÜNKBEN.

Ne hagyd ki!