Az apáknak is járnak szabadnapok, ha érkezik a baba
Fotó: Shutterstock

Ennyi pótszabadnapot kapnak az apák, ha gyermekük születik

Az EU azt javasolta, hogy minden országban 10 és 30 nap közötti apaszabadságot adjanak a gyerekek születése után, a magyar kormány javaslata 10 napot biztosítana, azt is 2023-tól.Az eddigi 5 helyett 10 szabadnapot kapnak az apák a gyerekük megszületése után egy kormányzati tervezet szerint. A Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozata élesen bírálta az előterjesztéstr, mint írták, a kormány épp csak a minimumot adja meg, és azt is elkésve.


Egy három évvel ezelőtti EU-s irányelv szerint ugyanis 30 nap apaszabadságot kellene adni, de legalább tízet, ebből választotta ki a magyar kormány a lehető legkevesebb extra szabadnapot biztosító lehetőséget. Ráadásul a határidő eredetileg 2022. augusztus 2-a lett volna, ehhez képest 2023. január 1-jétől lépne életbe az új szabály. Igaz, azok a családok is, ahol augusztus 2-a után születtek gyerekek, megkapják ezt az öt többletnapot, írja a hvg.hu. Az ikrek születése után eddig 7 nap apaszabadság járt, most ez is csak 10 napra nőne.

A szervezet nevében nyilatkozó Hercegh Mária azt kifogásolta, hogy a döntéshozók alig több mint 24 órát adtak az érdekelt szervezeteknek arra, hogy tanulmányozzák és az érdekegyeztetés legfelső szintjén felelősséggel véleményezzék is a Munka törvénykönyve tervezett módosítását.


Ne hagyd ki!