Létszámra a németeket is megelőzi az Ausztriában élő magyar populáció
Fotó: Shutterstock

Mágnesként vonzza a magyarokat az osztrák munkaerőpiac

Friss adatok érkeztek az Ausztriában dolgozó bevándorlókról. Eszerint mára hatalmasra nőtt a nyugati szomszédunknál élő magyar populáció, amely létszámra a németeket is megelőzi. Azonban úgy tűnik, nemcsak a munka vonzza a magyarokat Ausztriába.


Százezernél több magyar az osztrák munkaerőpiacon

126.656 magyar állampolgár dolgozott Ausztriában júliusban az osztrák társadalombiztosító legfrissebb adatai szerint. Júniushoz képest 1938 fővel nőtt a számuk. A statisztikák arra is rávilágítottak, hogy mára a létszámuk durván 3 ezerrel meghaladta az ott munkát vállaló németekét. Így ők lettek az osztrákoknál legnagyobb létszámban jelenlévő bevándorló nemzetiség. A harmadik helyen pedig a románok állnak 82.005-ös számmal. Egyébként az előző hónapban összesen 1.004.925 külföldi állampolgár dolgozott Ausztriában.

A VG megjegyzi, tömegével akad arra példa, hogy osztrák fejvadászcégek kifejezetten magyar munkavállalókat keresnek. Hozzáteszik, az adatokból az is kiolvasható, hogy a kinti, nyári a turisztikai szezon kezdete, valamint a mezőgazdasági munkák indulása is gerjeszti a folyamatot. Ezért némi mérséklődés várható az új, osztrák társadalombiztosítási számmal rendelkezők mennyiségében a következő hónapokban.

Nemcsak a munka és a fizetés vonzza a magyarokat Ausztriába

A tavasszal az is kiderült, hogy a 2010/11-es és a 2020/21-es tanév között nagyjából az ötszörösére nőtt az Ausztriában tanuló magyarok száma az alap és a középfokú oktatásban (2117 főről 10.646-re a kettős állampolgárok nélkül). Ezalatt az idő alatt Magyarországon 14 százalékkal csökkent a diákok mennyisége. Tavaly további 1367 magyar iratkozott be osztrák intézményekbe. Ezek a számok nem tartalmazzák a mindkét ország állampolgárságával rendelkezőket, akik 2022-ben 307-en voltak.

A magyar diákok száma a hazaitól jelentősen eltérő osztrák iskolarendszer minden szintjén gyorsan növekszik, de az arányuk az általános iskola alsó tagozatában és a politechnikumban a legmagasabb. Úgy tűnik, a határmenti lakosok és a munka miatt ingázók közül egyre többen íratják ausztriai iskolába a gyerekeiket.

Nemcsak magyar tanulókból lett jóval több az osztrák iskolákban az elmúlt másfél évtizedben, de a mért 20 ország és országcsoport közül az ő számuk nőtt a legjobban, nagyjából a nyolcszorosára. Jelenleg az osztrák után csak német, török és szerb gyerekek járnak többen az ausztriai iskolákba, mint magyarok.

Ismét emelkedő a tendenciát mutatott a kivándorlás

Egyébként több magyar hagyta el az országot tavaly, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH adataiból. A statisztikák szerint 2022-ben 26.500 magyar állampolgár vándorolt külföldre, amíg 21.900 tért haza. Ettől magasabb az egy adott évben elvándoroltak száma utoljára 2017-ben volt. Ráadásul 2021-ben még többen jöttek vissza, mint amennyien elmentek Magyarországról.

Jó hír, hogy a magyar állampolgárok nemzetközi vándorlásának teljes egyenlege alig romlott. A 2021-es 9672-es többlet után 9450 fő volt tavaly. Ez úgy lehetséges, hogy a korábbinál lényegesen több, 14 ezer külföldön született magyar költözött Magyarországra. Ettől magasabb ez az érték utoljára 2015-ben volt.

A KSH adatai alapján a tavaly kivándoroltak 44 százaléka Ausztriába, 25 százaléka Németországba, 5-5 százalékuk Hollandiába és Svájcba, valamint a 4 százaléka az Egyesült Királyságba költözött.

Amíg a korábban igen népszerű Egyesült Királyságba évről évre kevesebb magyar vándorol (2020 februárjától nem az Európai Unió tagjai a britek, és azóta szigorodott a bevándorláspolitikájuk is), a Németországba költözők száma enyhén, az Ausztriában letelepedőké pedig jelentősen növekedett éves alapon.

Ne hagyd ki!