Százezernél több magyar dolgozik Ausztriában
Fotó: Shutterstock

Nemcsak a munka és a fizetés vonzza a magyarokat Ausztriába

Az Ausztriában dolgozók létszámával párhuzamosan, meredeken emelkedik az ott tanuló magyar állampolgárok száma is. 2010 óra durván ötszörösére nőtt a létszámuk a nyugati szomszédunknál, így mára meghaladja a 10 ezret.


Egyre több magyar tanul Ausztriában

A 2010/11-es és a 2020/21-es tanév között nagyjából az ötszörösére nőtt az Ausztriában tanuló magyarok száma az alap és a középfokú oktatásban (2117 főről 10646-re a kettős állampolgárok nélkül). Ezalatt az idő alatt Magyarországon 14 százalékkal csökkent a diákok mennyisége. Tavaly további 1367 magyar iratkozott be osztrák intézményekbe. Ezek a számok nem tartalmazzák a mindkét ország állampolgárságával rendelkezőket, akik 2022-ben 307-en voltak.

A G7 megjegyzi, a magyar diákok száma a hazaitól jelentősen eltérő osztrák iskolarendszer minden szintjén gyorsan növekszik, de az arányuk az általános iskola alsó tagozatában és a politechnikumban a legmagasabb. Úgy tűnik, a határmenti lakosok, és a munka miatt ingázók közül egyre többen íratják ausztriai iskolába a gyerekeiket.

Nemcsak magyar tanulókból lett jóval több az osztrák iskolákban az elmúlt másfél évtizedben, de a mért 20 ország és országcsoport közül az ő számuk nőtt a legjobban, nagyjából a nyolcszorosára. Mögöttük az ázsiai diákok állnak 6,4-szeres emelkedéssel. A régiós állampolgárok közül a szlovénoknál 5,4-szeres, a szlovákoknál 4,9-szeres, a lengyeleknél 2,4-szeres, a cseheknél 2,3-szoros a növekedés. Jelenleg az osztrák után csak német, török és szerb gyerekek járnak többen az ausztriai iskolákba, mint magyarok.

Magyarok tízezrei Burgenlandban

Burgenland Ausztria Magyarországgal határos szövetségi tartománya. Székhelye Kismarton, avagy német nevén Eisenstadt. Az osztrák gazdasági minisztérium szeptemberi adatai szerint mintegy 21 500 magyar dolgozik ezen az osztrák területen, nagyjából 13 ezer férfi és 8500 nő.

Burgenlandban magyar nyelvű oktatás is van: az összesen 10757 burgenlandi alsósból 1038 tanult magyarul, minden tizedik burgenlandi alsótagozatos magyar nyelven is tanul.

Magyar és német kéttannyelvű általános iskola Őrszigeten és Alsóőrön van. Felsőpulyán, Felsőőrön, Rohoncon és Újhodászon pedig kéttannyelvű osztályok vannak. További nyolc településen kötelező magyar tananyag van, 640 osztályban pedig szakköri foglalkozásban tanítanak magyarul.

Sok az elvándorló

Az osztrák társadalombiztosítási adatbázis alapján több mint 114 ezer magyar dolgozott Ausztriában júliusban. Tíz éve a számuk "csupán" 40 ezer volt.

Nagyjából 560 ezerre volt becsülhető az elvándorolt honfitársaink száma a nyáron. A kivándorlás a 2004-es uniós csatlakozásunk után ugrott meg, valamint a 2010-es évek elején, a gazdasági válság alatt ismét nagyra nőtt.

A legnagyobb arányban az Egyesült Királyságban, Németországban és Ausztriában élnek külhoni magyarok: a szigetországban 160-200 ezren, a németeknél 200 ezren.

Ne hagyd ki!