Több ezer magyar dolgozik a vendéglátásban az osztrák tartományban
Fotó: Shutterstock

Elözönlötték a magyarok ezt az osztrák tartományt

Az ausztriai Burgenlandban már minden negyedik osztrák munkavállalóra jut egy magyar.


Magyarok tízezrei Burgenlandban

Burgenland Ausztria Magyarországgal határos szövetségi tartománya. Székhelye Kismarton, avagy német nevén Eisenstadt. Az osztrák gazdasági minisztérium legfrissebb, szeptemberi adatai szerint mintegy 21 500 magyar dolgozik ezen az osztrák területen, nagyjából 13 ezer férfi és 8500 nő.

Más nemzetiségekhez viszonyítva az osztrák munkavállalók után (a számuk 81 ezer fő, vagyis minden negyedikre jut több mint egy magyar) mi vagyunk a legtöbben. Utánunk a sorban a létszám alapján a románok következnek (2300 dolgozó), aztán a szlovákok (2100 fő) és a németek (1200).

A statisztikák alapján a honfitársaink leginkább a kiskereskedelemben (2500 fő), az építőiparban (2100 fő), a gasztronómiában (2000 fő) és a szállodaiparban (1700 fő) dolgoznak.

A létszámuk csökkenése nem várható a szakértők szerint, leginkább a két ország közötti hatalmas bérkülönbségek miatt – jegyzi meg a Nyugat.hu.

Sok az elvándorló

Az osztrák társadalombiztosítási adatbázis alapján több mint 114 ezer magyar dolgozott Ausztriában júliusban. Tíz éve a számuk „csupán” 40 ezer volt.

Nagyjából 560 ezerre volt becsülhető az elvándorolt honfitársaink száma a nyáron. A kivándorlás a 2004-es uniós csatlakozásunk után ugrott meg, valamint a 2010-es évek elején, a gazdasági válság alatt ismét nagyra nőtt.

A legnagyobb arányban az Egyesült Királyságba, Németországba és Ausztriába élnek magyarok: a szigetországban 160-200 ezren, a németeknél 200 ezren.

Hazacsábítanánk őket

Idén több ötlettel állt elő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) arról, hogyan lehetne hazacsábítani az elvándoroltakat. A jegybank 144 pontos gazdaságélénkítő javaslatcsomagjából három pont érintette a munkaerőpiacot a migrációval kapcsolatban. Ezek közül az egyik a célzott bevándorlást ösztönözné, a következő a digitális nomádokat próbálná hazánkba vonzani, a harmadik pedig a külföldön élő magyarokat hozná haza.

Az elvándorolt magyarok között felülreprezentáltak a fiatalabb korosztályok és a magasan képzettek. Az ő hazaköltözésüket leginkább a hiányszakmák béremelésével, a hazai vállalatok külföldi toborzásának elősegítésével és kamatmentes hitelekkel segítené az MNB.

Ne hagyd ki!