Folyamatosan növekszik a külföldön dolgozó magyarok száma
Fotó: Shutterstock

Ismét elindultak a magyarok külföldre

A koronavírus miatt csökkent a külföldön dolgozó magyarok száma, ami a legfrissebb statisztikák szerint ismét emelkedik. Már a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is ötletel róla, hogyan lehetne hazacsábítani az elvándorlókat.


Kivándorolnak a magyarok

Folyamatosan emelkedik azoknak a száma, akiknek ugyan van magyarországi lakcímük, de külföldön dolgoznak. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) májusban 101 ezer ilyen magyart tartott nyilván.

Ennél is többen voltak a koronavírus-járvány előtt, azonban a pandémia csúcsára 70-80 ezerre csökkent a számuk. Az utóbbi hónapokban viszont ismét meghaladta a 100 ezret. Ráadásul a három havi mozgóátlag is emelkedő pályát mutat. 96 ezer magyar dolgozott külföldön idén március és május között, ami 18 ezres emelkedést jelent éves viszonylatban – írja a Portfolio.

A szakértők a nyári, szezonális munkák miatt további növekedésre számítanak. Valószínű az is, hogy ismét eléri a számuk a járvány előtti szintet.

A hír kapcsán fontos megemlíteni, hogy a KSH statisztikái csak az ingázónak számító magyarokat tartalmazzák, illetve azokat, akiknek családja itthon él. Azt a több százezer embert nem, akik végleg elköltöztek az országból.

Matolcsyék is hazacsábítanák az elvándorolt magyarokat

Néhány hete írtunk róla, hogy több ötlettel is előállt az MNB, hogyan lehetne hazacsábítani az elvándoroltakat. A jegybank 144 pontos gazdaságélénkítő javaslatcsomagjából három pont érinti a munkaerőpiacot a migrációval kapcsolatban. Ezek közül az egyik a célzott bevándorlást ösztönözné, a következő a digitális nomádokat próbálná hazánkba vonzani, a harmadik pedig a külföldön élő magyarokat hozná haza.

Az elvándorolt magyarok között felülreprezentáltak a fiatalabb korosztályok és a magasan képzettek. Az ő hazaköltözésüket leginkább a hiányszakmák béremelésével, a hazai vállalatok külföldi toborzásának elősegítésével és kamatmentes hitelekkel segítené az MNB.

Több mint félmillió magyar 

Jelenleg 560 ezerre becsülhető az elvándorolt magyarok száma. A kivándorlás a 2004-es uniós csatlakozásunk után ugrott meg, valamint a 2010-es évek elején, a gazdasági válság alatt ismét nagyra nőtt.

A legnagyobb arányban a magyarok az Egyesült Királyságba, Németországba és Ausztriába vándoroltak ki. A szigetországban 160-200 ezerre tehető a számuk, a németeknél 200 ezerre, Ausztria és Magyarország között pedig a napi szinten ingázók száma is jelentős.

The Conversation

Ne hagyd ki!