Több mint félmillió magyar dolgozhat külföldön
Fotó: Shutterstock

Özönlenek a magyar munkavállalók az utolérni vágyott Ausztriába

Hiába a nagy kereslet a szak- és fizikai munkásokra Magyarországon, nagyon magas a körükben a pályaelhagyók és a kivándorlók aránya. Van olyan uniós ország, ahol nagyjából megháromszorozódott a magyarok száma az elmúlt tíz évben. Az MNB is arról ötletel, hogyan lehetne hazacsábítani az elvándoroltakat.


Több mint százezer magyar dolgozik Ausztriában

Az osztrák társadalombiztosítási adatbázis alapján több mint 114 ezer magyar dolgozott Ausztriában júliusban. Tíz éve a számuk „csupán” 40 ezer volt.

A Profession.hu állaskereső portál frissen publikált kutatása szerint nagy szükség lenne itthon erre a munkaerőre, hiszen 2019 januárja óta az oldalon feladott fizikai és szakmunkás munkavállalókat kereső hirdetések száma harmadával emelkedett idén augusztusra. Ezzel szemben a pozíciókra jelentkezők átlaga lecsökkent.

A felmérésük szerint a megkérdezett kétezer álláskeresőjük nagyjából a 90 százaléka gondolkodik pályaelhagyáson, 66 százaléka pedig lépéseket is tett ennek érdekében. Magas köztük azok aránya is, akik külföldi munkával is kalkulálnak. Jelenleg 365 ezer ember szerepel az adatbázisukban a szakmunka és fizikai munka kategóriában.

Több mint félmillió magyar 

Mi is írtunk róla, hogy nagyjából 560 ezerre volt becsülhető az elvándorolt magyarok száma a nyáron. A kivándorlás a 2004-es uniós csatlakozásunk után ugrott meg, valamint a 2010-es évek elején, a gazdasági válság alatt ismét nagyra nőtt.

A legnagyobb arányban a magyarok az Egyesült Királyságba, Németországba és Ausztriába vándoroltak ki. A szigetországban 160-200 ezer honfitársunk élhet, a németeknél 200 ezer, Ausztria és Magyarország között pedig a napi szinten ingázók száma is jelentős.

Matolcsyék is hazacsábítanák az elvándorolt magyarokat

Idén több ötlettel állt elő a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogyan lehetne hazacsábítani az elvándoroltakat. A jegybank 144 pontos gazdaságélénkítő javaslatcsomagjából három pont érinti a munkaerőpiacot a migrációval kapcsolatban. Ezek közül az egyik a célzott bevándorlást ösztönözné, a következő a digitális nomádokat próbálná hazánkba vonzani, a harmadik pedig a külföldön élő magyarokat hozná haza.

Az elvándorolt magyarok között felülreprezentáltak a fiatalabb korosztályok és a magasan képzettek. Az ő hazaköltözésüket leginkább a hiányszakmák béremelésével, a hazai vállalatok külföldi toborzásának elősegítésével és kamatmentes hitelekkel segítené az MNB.

Ne hagyd ki!