A kormány visszatáncol, valószínűleg nem kell szakképzettség a vendéglőkben dolgozó szakácsoknak
Fotó: Shutterstock

Módosít a kormány a vitatott rendeleten, fellélegezhetnek a vendéglősök

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezte a képesítési követelmények rendeletének módosítását - közölte a minisztérium az MTI-vel. A szeptembertől érvényes szabályok egyik vitatott pontja szerint csak szakképesítéssel rendelkező cukrászok és szakácsok dolgozhatnának a vendéglőkben.Változás jön

A tárca azt írta, a képesítési követelmények rendelete több alkalommal történt egyeztetést követően, a gazdasági érdekképviseletek, kamarák és szövetségek javaslatára jött létre. Az elmúlt időszakban érkezett piaci visszajelzéseket figyelembe véve azonban az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezte a szabályozás módosítását. A módosítás lényege, hogy a jövőben ne legyen kötelező valamennyi munkavállaló szakképesítése. A javaslat részleteiről a tárca tájékoztatni fogja a nyilvánosságot.

Az előzmények

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a Telex szúrta ki a rendeletet, amelyről a Magyar Vendéglátók Ipartestülete még augusztusban adta ki az alábbi tájékoztatást, ebből idézünk:

A rendelethez mellékelt táblázat alapján a meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálásában a szakirányú végzettség kizárólag a tevékenységért felelős személy esetén előírás, (egyéni vállalkozó esetén önmaga, társas vállalkozás esetén egy főállású munkavállaló), míg a meleg és hideg ételek és italok készítése, valamint a cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt készítése tevékenységek esetében a szakirányú végzettség minden munkavállaló esetében kötelező.

Zavarba jött a szakma

Könnyen meglehet, hogy a járvány utóhatásaival küszködő vendéglősök közül nem mindenki vette észre azt a szeptemberben hatályba lépett rendeletet. Aki viszont észrevette, erőteljesen bírálta, a jelenlegi munkaerőhiányos időszakban egyenesen kivitelezhetetlennek nevezte. Bár a minisztérium válaszából nem derül ki, valószínűleg ezeken a szabályokon fognak módosítani a közeljövőben.

Ne hagyd ki!