Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezte a képesítési követelmények rendeletének módosítását - közölte a minisztérium az MTI-vel. A szeptembertől érvényes szabályok egyik vitatott pontja szerint csak szakképesítéssel rendelkező cukrászok és szakácsok dolgozhatnának a vendéglőkben.Változás jön

A tárca azt írta, a képesítési követelmények rendelete több alkalommal történt egyeztetést követően, a gazdasági érdekképviseletek, kamarák és szövetségek javaslatára jött létre. Az elmúlt időszakban érkezett piaci visszajelzéseket figyelembe véve azonban az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezte a szabályozás módosítását. A módosítás lényege, hogy a jövőben ne legyen kötelező valamennyi munkavállaló szakképesítése. A javaslat részleteiről a tárca tájékoztatni fogja a nyilvánosságot.

Az előzmények

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a Telex szúrta ki a rendeletet, amelyről a Magyar Vendéglátók Ipartestülete még augusztusban adta ki az alábbi tájékoztatást, ebből idézünk:

A rendelethez mellékelt táblázat alapján a meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálásában a szakirányú végzettség kizárólag a tevékenységért felelős személy esetén előírás, (egyéni vállalkozó esetén önmaga, társas vállalkozás esetén egy főállású munkavállaló), míg a meleg és hideg ételek és italok készítése, valamint a cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt készítése tevékenységek esetében a szakirányú végzettség minden munkavállaló esetében kötelező.

Zavarba jött a szakma

Könnyen meglehet, hogy a járvány utóhatásaival küszködő vendéglősök közül nem mindenki vette észre azt a szeptemberben hatályba lépett rendeletet. Aki viszont észrevette, erőteljesen bírálta, a jelenlegi munkaerőhiányos időszakban egyenesen kivitelezhetetlennek nevezte. Bár a minisztérium válaszából nem derül ki, valószínűleg ezeken a szabályokon fognak módosítani a közeljövőben.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!