Megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben a nyugellátások évközi, 0,6 százalékos emeléséről. A megnövelt összeget a júniusi kifizetéskor kapják meg a jogosultak.


2021. január 1-jei visszamenőleges hatállyal emelik meg az öregségi, az özvegyi, a szülői nyugdíjat, az árvaellátást, a korhatár előtti ellátást, a rokkantsági és rehabilitációs ellátást, a fogyatékossági támogatást, a vakok személyi járadékát és még egy sor ezekhez hasonló juttatást mindazoknak, akiknek a januári nyugdíjemelés járt.

Az emelés mértéke 0,6%, ami azt jelenti, hogy 100 000 forint esetén 600 forint, a 28 500 forintos minimális nyugdíj pedig 171 forinttal nő. Aki kapott a 13. havi nyugdíj egy heti összegéből, arra is megkapja az emelést.

Fontos részletek

Ha a saját jogú ellátást 2021. évi időponttól, a januári emelésre jogosító ellátás helyett, újraszámítás nélkül folyósítják tovább, vagy a januári emelésre jogosító ellátás megszűnését követő naptól, újraszámítás nélkül állapítják meg, akkor is a megemelt összeget kell tovább folyósítani, illetve megállapítani. Ugyanez vonatkozik arra az esetre, ha a rokkantsági ellátást, a rehabilitációs ellátást, a baleseti járadékot vagy a bányászok egészségkárosodási járadékát 2021. évi időponttól, a rokkantsági járadéknak vagy más hasonló ellátásnak a megszűnését követő naptól állapítják meg, írja a hvg.hu.

A rendelet értelmében ez a jogosult, aki többféle juttatást kap, annak mindegyiket megemelik.

Miért most, miért ennyivel?

A nyugdíjak minden januárban az infláció előző évben megbecsült mértékével növekednek, ha azonban a pénzromlás év közben végül erőteljesebb lesz a tervezettnél, nyugdíj-kiegészítés jár. A különbözet januárig visszamenőleg illeti meg a jogosultakat. Az év elején három százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, tavaly ugyanis arra lehetett számítani, hogy ekkora lesz idén az infláció. – Ám ennél valamivel nagyobb, 3,6 százalék körül alakult a pénzromlás. Ha a kormány tartotta volna magát a korábbi gyakorlathoz, akkor novemberben egy összegben fizetné ki a nyugdíjasoknak a kiegészítést. A járvány azonban új viszonyokat teremtett, ezért a 0,6 százalékos különbözetet már júniusban kifizetik.

A kiegészítő nyugdíjnövelés a számítások szerint átlagosan nagyjából évi tízezer forintot jelent. Összességében 26 milliárd forinthoz jut így a 2,5 millió hazai nyugdíjas. Ha az infláció 3,6 százaléknál is nagyobb lesz, akkor a hagyományos, törvényben rögzített menetrend lép életbe. Ez azt jelenti, hogy nyár végén a kormány megvizsgálja az infláció alakulását, és ha a várható éves mérték meghaladná a 3,6 százalékot, a nyugdíjasok a különbözetet – ahogy eddig – novemberben, januárra visszamenőleg egy összegben kapnák meg.


The Conversation

Friss

Fotó: unsplash

Egy magyar férfi 5 milliárddal tartozik a NAV-nak! Hogy lehet ez?

Egy magánszemély, a budapesti Papp Tibor vezeti a legfrissebb magyar adóslistát. Ő bírságokkal együtt 5,2 milliárd forinttal tartozik az adóhatóságnak. Az adóslista egyébként meglehetősen hosszú, tavaly év végén a cégekkel együtt 1 millió 246 ezren szerepelnek rajta, a fennálló összes tartozás pedig 1700 milliárd forint volt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: unsplash

Simlis tüzépesek – Lecsapott a hatóság

Július elejétől a fogyasztóvédelem is bekapcsolódott az építőipari alapanyagok piacán tapasztalható visszás jelenségek fokozott vizsgálatába. A hatóság a helyszíni ellenőrzések első négy hetében a forgalmazók 61 százalékánál tárt fel jogsértést.

​Razziázó fogyasztóvédők

A kormányhivatalok munkatársai a felkeresett kereskedelmi egységek több mint háromnegyedénél tapasztaltak áremelkedést - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára. A július 7-én indult országos vizsgálat egyebek mellett az árfeltüntetéssel, jótállási jegyekkel kapcsolatos előírások és az általános kereskedelmi feltételek betartásának, a piacfelügyeleti követelmények teljesülésének ellenőrzésére terjed ki. A fogyasztóvédelmi hatósági hatáskörben eljáró kormányhivatalok munkatársai eddig összesen 327 helyszínen fordultak meg. Több mint 200 esetben tapasztaltak jogsértést, ám ezek negyedénél a kereskedők már az ellenőrzés ideje alatt pótolták a mulasztást, kiigazították a hibát.

​Óvatosan a Tüzép telepeken!

A szakemberek 198 piacfelügyeleti ellenőrzés során 313 féle, összesen közel 82 ezer darab termék vizsgálatát végezték el. Végül 120 termékfajtánál, összesen több mint 24 ezer építési terméknél állapítottak meg elsősorban a jelölésekkel, teljesítménynyilatkozatokkal összefüggő hiányosságokat. A kilenc online ellenőrzésből öt webáruház esetében tártak fel árfeltüntetési jogsértést. A kifogásolási arány szempontjából a leggyengébben a TÜZÉP telepeken és a szaküzletek, barkácsáruházak teljesítettek, ezeknek több mint 60 százalékánál akadt probléma. A fatelepek felét, a vasudvarok több mint harmadát érték kisebb-nagyobb mulasztáson az ellenőrök.

​Folytatják az ellenőrzést

A kormányhivatalok az ellenőrzött helyszínek 76 százalékánál, 248 kereskedelmi egységben tapasztaltak áremelkedést. Készlethiány tízből négy forgalmazónál merült fel. A vizsgálat visszavonásig folytatódik a fővárosban és minden megyében. Schanda Tamás kiemelte: a kormány összehangolt hatósági fellépéssel is tesz azért, hogy az otthonteremtési és lakásfelújítási támogatások valóban a családok életminőségét javítsák. Ha a fogyasztóvédelmi hatóság a hatáskörén túlmutató visszásságokat tapasztal az építőanyagok piacán, a társszervezetek - elsősorban a Gazdasági Versenyhivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhatóság - eljárását kezdeményezi.

Fotó: 123rf

A Rolls-Royce 39 milliárdos üzlettel kozmetikázza a költségvetését

A Rolls-Royce megállapodott a brit Langley Holdings vállalattal a luxus autógyártó norvégiai tengeri hajtómű üzletágának, a Bergen Engines-nek az eladásáról. A brit cég 130,6 millió dollárt fizet a gyártónak.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!