Az államfő hamarosan nyugdíjba mehet, ha akar.
Áder 4 milliót kap

Áder János köztársasági elnöknek 2022 májusban jár le a mandátuma. Fizetése idén bruttó 3,6 millió forint havonta, ami jövőre ez 4 millió forintra emelkedhet - írta a Blikk. Ádert ugyanakkor élete végéig megilleti a havi 4 millió forint egy 2019-es törvénymódosítás miatt, amelyben duplájára emelték a mindenkori államfő juttatásait, s amit hivatalból való távozása után megkap. Mellé jön majd az EP-képviselőség után a 8900 eurós (3,2 millió forintos) fizetésének 14 százaléka, körülbelül 430 ezer forint jár majd neki havonta nyugdíjként. Az EP szabályai szerint 63 éves kortól jár a nyugdíj a korábbi képviselőknek. Áder jövőre lesz 63 éves, tehát akkor már kapni fogja ezt az összeget.

Merkel 5 milliót kap

Érdekesség, hogy Angela Merkel német kancellár nyugdíja alig marad el Áder élethosszig tartó juttatásától. Merkel 2021 szeptemberiben vonul nyugdíjba hivatalából. A nyugdíja 15 ezer euró, vagy mintegy 5,2 millió forint lesz havonta. Áder nyugdíja másként alakul. Áder az első olyan magyar államfő, aki a nyugdíjkorhatár alatt, már 63 évesen élvezheti a pihenést a teljes körű államfői fizetés mellett. Ha eléri a nyugdíjkorhatárt és folyósítják számára a nyugdíjat, akkor a fent említett juttatásait ezzel az összeggel csökkentik, vagyis a végén a borítékban ugyanannyi marad.

The Conversation

Friss

Spar: jó magyar gyümölcs joghurt nem igazán létezik

Hosszú interjút adott a Spar magyarországi vezetője, beszélt többek között a béremelésről, a beszállítókról, arról, hogy mennyi pénz vittek ki tavaly az országból nyereségként, és hogy mennyit fektettek be 30 év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Josh Appel on Unsplash

Jövőre havi 500 ezerre nőhet az átlagkereset Magyarországon

Jövőre sok egyszeri tétel fogja növelni a háztartások nettó jövedelmét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Obi Onyeador on Unsplash

Annyira sok és drága használtautót veszünk, hogy megdőlhet a 2019-es rekord

Pedig a hirdetési árak majdnem 1 millió forinttal emelkedtek egy év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!