A Facebook logóját  épp áthúzza az egyik távozó mérnök
Fotó: Unsplash

Kínos, lelépett a Facebook két vezető mérnöke

A Facebook-tól távozó topmérnökök a vállalat blokklánc és digitális valuta projektjein dolgoztak, így kérdéses, mi lesz Zuckerberg kriptotörekvéseinek sorsa.


Nehéz idők

Mostanában rájár a rúd a Facebook-ra. Vállalati dolgozók aggasztó információkat szivárogtattak a cég működéséről, a kormányszervek folyamatos nyomás alatt tartják Zuckerberg-et, a globális, hatórás leállást pedig már meg sem említjük. A legújabb fejlemény az, hogy két vezető mérnök hátat fordított a Facebook-nak, és átpártolt a piaci rivális Andreessen Horowitz -hoz. Riyaz Faizullabhoy és Nassim Eddequiouaq az elmúlt két évben a Facebook Novi digitális pénztárcáján dolgozott. A projekt a világ számos pontján erős ellenállásbaütközött. Emiatt a sikerek elmaradtak, ami komoly felmondási hullámot eredményezett. Faizullabhoy technológiai igazgatóként, Eddequiouaq pedig információbiztonsági igazgatóként fog dolgozni az Andreessen kriptocsapatában, az a16z Crypto-ban.

Nagy a lemaradás

A Facebook 2019-ben jelentette be a Calibra projektet és a hozzá tartozó kriptovalutát, a Libra-t, abban reménykedve, hogy 2020-ban piacra dobhatja a termékeket. Ennek már lassan három éve, de azon kívül, hogy a Calibra-t átnevezték Novi-ra, a Libra-t pedig Diem-re, komolyabb eredményeket nem tudtak felmutatni. Ráadásul a Facebook kripto-divíziójának alapítója, Morgan Beller tavaly "átigazolt" az NFX kockázatitőke-befektető vállalathoz, a példáját idén márciusban a társalapító, Kevin Weil is követte. Weil a Planet Labs műholdas képalkotó céghez csatlakozott.

A Facebook-kal ellentétben a Horowitz 2009-ben alapított kriptovaluta ágazata kifejezetten jól teljesít. A a16z Crypto csapatának létszáma már meghaladta az 50 főt, amelynek sikereit egy korai Coinbase-befektetés alapozta meg. A vállalat idén júniusban egy új, 2,2 milliárd dolláros kriptovaluta alapot is bejelentett, amelyből a jövőbeli projekteket fogja finanszírozni. A cég honlapjának tájékoztatása szerint a Horowitz csapat a működése során már három tucatnyi befektetést hajtott végre, egyebek között digitális valutákba, kereskedési szolgáltatásokba és más kriptovaluta alapokba.

Ne hagyd ki!