Billentyűzetre rakott telefon közösségi média logókkal
Fotó: Pixabay

Ezek a vállalatok nagyon jól jártak a Facebook leállásával

Október negyedikén a Facebook, a Messenger, az Instagram és a WhatsApp csaknem hat órán keresztül elérhetetlen volt, ez az időintervallum pedig bőven elég volt arra, hogy több millió felhasználó átpártoljon más applikációkhoz.


Ezek a fránya hétfők

Magyar idő szerint hétfőn, 18 óra körül a Facebook és a fennhatósága alá tartozó applikációk egész egyszerűen leálltak. A problémát éjfél körül orvosolták, de addigra már visszafordíthatatlan károk keletkeztek. Ráadásul nemcsak a közösségi média szolgáltatásai, hanem azok az appok is megbénultak, amelyekbe a felhasználók a Facebook-on keresztül jelentkezhetnek be. A „kis" malőr hatására Mark Zuckerberg vagyona hétmilliárd dollárral, azaz nagyjából 2 150 milliárd forinttal csökkent. A felhasználókat különösebben nem hatotta meg a Facebook és Zuckerberg kálváriája, ugyanis az ágazati szereplők legnagyobb örömére egész egyszerűen más platformok szolgáltatásaihoz fordultak.

Nyertesek és még nagyobb nyertesek

A legnagyobb nyertesek az üzenetküldő applikációk voltak. Az Edward Snowden által nagyra méltatott Signal és a Telegram is arról számolt be, hogy az említett hat órában több millió felhasználó töltötte le a végpont-végpont közötti titkosítással rendelkező chat alkalmazásokat. Az eredményeket stílusosan Twitteren jelentették be, ahol a közösségi platform megalkotója, Jack Dorsey is arra buzdította az embereket, hogy használják a Signal-t a WhatsApp helyett. A Sensor Tower adatelemző vállalat kutatása szerint a Telegram 55 helyet javítva az AppStore amerikai letöltési listájának élére került. A Clubhouse audió-chatszobáit is több ezren lepték el, ahol jellemzően a Facebook leállásáról beszélgettek a felhasználók. A Clubhouse szóvivője hozzátette, az app minden fontos mutatója meredeken emelkedett.

Mindezek mellett a Viber is kifejezetten népszerű volt a hoppon maradt felhasználók körében.

A Viber globális szinten általánosságban ötször több aktivitást mért a leállás időszakában, ami később a csúcsidőben elérte a tízszeres növekedést az üzenetküldő alkalmazás felhasználóinak körében. Ezen felül 75 százalékkal nőtt az üzenetváltások száma, a hívások funkció használatában pedig kétszeres aktivitást tapasztaltunk. A hétfő estéhez hasonló, tömeges kimaradások azt mutatják, hogy a felhasználóknak fel kell készülniük a kritikus helyzetekre, és jobb, ha többféle kommunikációs alkalmazást is letöltenek készülékeikre. Mi a Vibernél szem előtt tartjuk a kapcsolattartás fontosságát, és csapatunk mindig arra törekszik, hogy szolgáltatásunk stabilan működjön a nagy leterheltségű időszakokban is

– mondta Anna Znamenskaya, a Rakuten Viber növekedésért felelős igazgatója.

Zuckerberg vagyona 122 milliárd dollár körül mozog jelenleg, néhány hete még 140 milliárd dollár volt. A mélyrepülés akkor indult el, amikor a Wall Street Journal belső dokumentumokkal alátámasztott tényfeltáró cikksorozatot közölt a Facebook-ról. Azóta nyilvánosság elé állt egy informátor is, ami tovább rontotta a helyzetet. Ekkor jött a hatórás leállás.

Ne hagyd ki!